Realtid.se har sett den smygtagna filmen där dokumentärfilmaren Fredrik von Krusenstjerna kräver tre miljoner kronor för att framställa Mats Qviberg i en bättre dager – annars hotade han ”att göra sushi av Qviberg”. – Jag blev alldeles paff, det är ju utpressning och kriminellt, säger Mats Qviberg.
Anklagelser om utpressning stoppar HQ-dokumentär
Mest läst i kategorin
Den kände och välrenommerade dokumentärfilmaren krävde pengar för att låta Qviberg-lägret styra innehållet. Dokumentärfilmen skulle enligt planerna visas i SVT.
Den smygtagna filmen med dokumentärfilmaren Fredrik von Krusenstjerna, som tidigare har gjort hyllade produktioner åt SVT, är inspelad i London den 30 september i år. I filmen ser man hur dokumentärfilmaren kräver tre miljoner kronor för att låta Qviberg-lägret styra innehållet i den kommande dokumentären om HQ-kraschen.
”Jag ska ha tre, för själva dokumentären och en halv för media-training”, säger Fredrik von Krusenstjerna till Christen Ager-Hanssen som skrivit den nyutkomna boken HQ Gate.
Författaren och filmaren träffas på ett café vid Berkeley Square i London. Christen Ager-Hanssen filmar med en dold kamera när dokumentärfilmaren Fredrik von Krusenstjerna framför sitt krav.
– Det var fjärde gången han krävde pengar för att göra dokumentärfilmen om HQ kraschen snällare mot Mats Qviberg. Första gången var på restaurang Nosh and Chow i Stockholm, vi sågs på en lunch där när rättegången fortfarande pågick, berättar Christen Ager-Hanssen när Realtid.se träffar honom på investmentbolaget Öresunds kontor i Stockholm.
– Då krävde han två miljoner kronor, andra gången jag träffade honom var på Hotell Diplomat i Stockholm, då hade han höjt kravet till tre miljoner kronor, jag blev alldeles chockad, säger Christen Ager-Hanssen som berättade för Mats Qviberg om ”erbjudandet”.
– Jag är tyvärr så hårdhudad och luttrad efter allt jag gått igenom de sista sex-sju åren så på så sätt var den här utpressningen ”en vanlig dag på kontoret för mig”, men det är klart att jag blev alldeles paff, det är ju utpressning och kriminellt, säger Mats Qviberg.
De bägge berättar att Fredrik von Krusenstjerna visat filmat material för dem där olika personer ger sig på Mats Qviberg. Dokumentärfilmaren erbjöd sig att inte ta med de negativa omdömena och istället framställa Qviberg i en bättre dager.
”Mats måste tåla en kulsvärm eller två. Men i slutändan kommer han att framstå som Churchill, om ni betalar mig", ska Fredrik von Krusenstjerna ha sagt.
– Det här är för jävligt det är ren utpressning, säger Christen Ager-Hanssen som valde att smygfilma von Krusenstjerna för att inte ord skulle stå mot ord.
– Det här är alltså en dokumentär som skulle visas i SVT, en av samhällets stöttepelare. Olika medier som Svenska Dagbladet och DN har rullat mig i en medial tunna med spik de senaste åren och nu blev jag utsatt för utpressning. Det var den ena vidrigheten efter den andra som sades om mig i filmen som han alltså erbjöd att anpassa om jag betalade, säger Mats Qviberg.
Christen Ager-Hanssen, som skrivit HQ Gate tillsammans med journalisten Jenny Hedelin, träffade produktionsbolaget Unlimited Stories ledning vid ett möte den 11 oktober, dagen innan boken HQ Gate gavs ut.
– Jag ville visa dem utdraget i boken innan den kom ut. Det kändes schysstast så, säger Christen Ager-Hanssen.
När Realtid.se ringer upp den korruptionsanklagade dokumentärfilmaren Fredrik von Krusenstjerna är han fåordig:
– Jag vill inte säga någonting alls. Jag hänvisar till vd:n för produktionsbolaget Unlimited Stories.
VD:n för produktionsbolaget Unlimited Stories, Poa Strömberg, konstaterar att det är helt omöjligt att fortsätta med dokumentären efter korruptionsanklagelserna.
– Vi har lagt ner arbetet med dokumentären. Förtroendeproblematiken kring regissören gör det ohållbart, säger Poa Strömberg till Realtid.se.
– Jag har tagit del av uppgifterna ifrån författarna till boken och fått en helt annan förklaring från Fredrik von Krusenstjerna om pratet kring pengar men bara att det här påstås räcker för att skapa en sådan osäkerhet kring dokumentären att den inte kan slutföras.
Hur lyder von Krusenstjernas förklaring?
– Det spelar inte så stor roll vad han säger, vad som är sant och inte sant spelar inte så stor roll från vårt håll. Det går inte att göra en dokumentär med trovärdighet när något sådant här påstås. Bara anklagelserna räcker för att filmen inte tas emot på det sätt som vi vill att en dokumentär ska tas emot, säger Poa Strömberg och berättar att Fredrik von Krusenstjerna och Unlimited Stories har ”en avtalsrelation och inget annat”.
Tanken var att dokumentären skulle sändas i SVT som tidigare har visat Krusenstjernas uppmärksammade ”Porrkungens tårar” som handlar om Berth Milton Jr.
– Vi har haft diskussioner med SVT men det var inget kontrakt skrivet med dem ännu, säger Poa Strömberg, vd för produktionsbolaget.
Arbetet med dokumentären drog igång för ett år sedan och man följde bland annat HQ-rättegången noggrant.
– Det är inte så att vi är tvungna att slänga en färdig dokumentär på sophögen men det är tråkigt det som skett. Och det är klart att det är jättejobbigt för Fredrik von Krusenstjerna.
Catarina Wilson är presschef på SVT:
– Det har funnits ett så kallat förprojekt, ett utvecklingsarbete. Alltså finns inget avtal med SVT om en dokumentärfilm. Produktionsbolaget har meddelat att de lägger ner förprojektet och det respekterar vi, säger Catarina Wilson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.