Analytiker: Konflikten kan pressa upp priset på olja

Taggar i artikeln

Iran Israel olja Oljepris
Analytiker: Konflikten kan pressa upp priset på oljaAnalytiker: Konflikten kan pressa upp priset på olja
Konflikten mellan Iran och Israel skakar marknaden. (Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Analytiker varnar för att den senaste upptrappningen mellan Iran och Israel kan påverka tillgången på olja och oljepriser: ”Worst case scenario.”

Sarah Carlsson

På tisdagen avfyrade Iran en ballistisk missil mot Israel, som vedergällning för att Israel nyligen dödat Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah och en iransk befälhavare i Libanon. 

Utvecklingen gör att observatörer ser ett verkligt hot mot råoljetillgångarna, eftersom Iran är en stor producent av olja, rapporterar CNBC

”Konflikten i Mellanöstern kan slutligen påverka oljetillförseln. Utrymmet för en väsentlig störning av oljetillförseln är nu överhängande”, säger Saul Kavonic, senior energianalytiker på MST Marquee.

Annons

Upp mot fyra procent  av det globala oljeutbudet är i farozonen. Kavonic varnar för att en attack eller skärpta sanktioner kan driva upp priserna mot 100 dollar per fat igen. 

”Worst case scenario”

Marknadens reaktion på Irans inblandning i konflikten leder således till att börserna backar och oljepriset går upp.  

Enligt Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, finns det flera risker med den nuvarande upptrappningen. 

Annons

”Vi kommer precis från en period där vi har börjat närma oss inflationsmålet. Får vi en ny uppsving i inflationen via kraftigt stigande energipriser så har vi ett problem. De långsiktiga konsekvenserna kan bli att kostnaderna ökar för företagen, vilket i sin tur kan ge konjunktureffekter”, säger hon till EFN.

Marknadens reaktioner lär dock inte vara så länge och resonemanget ovan utgår från ett ”worst case scenario”, menar Landeborn. Tröskeln för att konflikten kommer att påverka energiproduktionen är ganska hög.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, menar att marknaden är osentimental och att allt just nu handlar om riskpremier.

Annons

”I nio fall av tio lugnar det ned sig. Så brukar det bli. Men jag vet förstås inte om just det här är det tionde fallet eller inte”, säger han till Ekonomikanalen.

Läs vidare:
Oroligheter i Mellanöstern får oljepriserna att stiga – trots låg efterfrågan. Realtid
Oljeprognos sänks återigen – då sker ”peak oil”. Realtid
Saudiarabien ändrar kurs – laddar för lägre oljepriser. Realtid

Annons