Realtid

Analytiker: Kinesiska räddningspaketet räcker inte

Analytiker: Kinesiska räddningspaketet räcker inte
Kinas ekonomi befinner sig i en svår kris efter att landets fastighetssektor kollapsat och konsumenternas förtroende ligger på historiskt låga nivåer. (Foto: Unsplash)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Kinas ekonomi tappar fart och behöver mer än räntesänkningar för att få fart på tillväxten. Även finanspolitiska satsningar behövs – och är möjliga, enligt analytiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

På tisdagen gick Kinas centralbank ut med att man ska sänka flera räntor, däribland den för existerande bolån – nyheter som fick kinesiska aktier att stiga. 

Här är stimulanspaketet som ska rädda Kina från fritt fall.

”Det kommer att behövas ett stort finanspolitiskt stöd för att kinesiska statsobligationsräntor ska stiga”, säger Edmund Goh, räntechef för den kinesiska marknaden på Abrdn, till CNBC.

1 biljon yuan

Den kinesiska tankesmedjan CF40 menar att den statens utgifter fortfarande kan öka med 1 biljon yuan, eller 1,44 biljoner svenska kronor, utan att överstiga budgettilldelningen.

Kinas ekonomi befinner sig i en svår kris efter att landets fastighetssektor kollapsat och konsumenternas förtroende ligger på historiskt låga nivåer.

Kina har länge kämpat med en svag inhemsk efterfrågan och många arbetare har fått se stora lönesänkningar, vilket skapat osäkerhet och en känsla av meningslöshet.

”Kan vara slutet”

ANNONS

Men det stimulanspaket som släpptes på tisdagen kan vara slutet på den längsta tiden med deflation i landet sedan 1999, menar Larry Hu som är Macquaries chefsekonom mot den kinesiska marknaden.

”Den mest sannolika vägen bort från deflation, enligt vår uppfattning, är att öka utgifterna för bostäder, finansierade av den kinesiska centralbankens balansräkning”, han och tillägger att mer finanspolitiskt stöd behövs.

Detta för att överföra pengar till realekonomin – och orsaken till detta är att den höga hävstångseffekten i kinesiska företag och hushåll gör dem ovilliga att låna mer, enligt Haizhong Chang, vd på Fitch Bohua Credit Ratings i Kina.

Han konstaterar annars att ”marknadssentimentet har förändrats avsevärt, och förtroendet för den accelererande ekonomiska tillväxten har förbättrats” sedan tisdagens stimulanspaket.

Läs mer:

Kinas nya sidenväg sågas: ”Skuldfälla”. Realtid
Internationell allians utmanar Kina: ”Starkare tillsammans”. Realtid
Toppekonom försvunnen – kritiserade Xi Jinping. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS