Realtid

Alwy tar in nytt kapital från Matti Shubeli och Olof Carlstoft

Grundarteamet i Alwy: Lina Mattsson, CMO, David Ekeflod, CTO, & Christoffer Long, vd
Grundarteamet i Alwy: Lina Mattsson, CMO, David Ekeflod, CTO, & Christoffer Long, vd
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 08 juli 2021Publicerad: 08 juli 2021

Fintech-bolaget Alwy tar in nytt kapital för att vidareutveckla sin "autopilotjänst" för privatekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Doldisbolaget Alwy tar in 4,8 miljoner kronor i nytt kapital från befintliga investerare, däribland e-handelsprofilen Magnus Dimert (Ad Libris), samt från nya investerarna Matti Shubeli, grundare av Incontext, och Olof Carlstoft, tidigare styrelseordförande i Northmill.

– Vi tar in 4,8 miljoner kronor som framförallt ska gå till att anställa ytterligare utvecklare men även till marknadsföring. Utöver kapital så tillför våra investerare kunskap och erfarenheter, säger Alwys medgrundare Christoffer Long till realtid.

Alwy tillhandahåller en webbapp som har som ambition att hjälpa privatpersoner spara pengar. Sedan lanseringen i december 2020 har tusentals användare anslutit till tjänsten. Med det färska kapitalet avser Alwy att få antalet användare att kraftigt växa, men även lägga till ytterligare funktioner som får privatekonomin gå på autopilot, som Christoffer Long beskriver det.

– Vid årsskiftet har vi som mål att ha över 20000 användare, vilket är rätt aggressivt. Planen är även att under hösten lansera nästa steg i plattformen. Idag kan du se hela din ekonomi, i nästa fas ska vi möjliggöra olika typer av spar- och investeringsprodukter, säger Long. Vi ska även komplettera vår webbapp med en native app på sikt. Det vi utvecklar är en slags autopilot för privatekonomin där man kan automatiskt spara eller investera det man spara på ett annat håll, exempelvis på ett bolån, en försäkring eller ett elavtal.

Med open banking som sprider sig som en löpeld i hela världen samt PSD2-regelverket som utökas till fler finansiella tjänster framöver ser Alwy ytterligare uppskalningsmöjligheter.

– Vi ser framöver i och med PSD2 bra möjligheter att expandera till Europa och även till USA.

Alwys affärsmodell går ut idag på att få en kommission varje gång ett avtal förmedlas men bolaget ser framöver även intäktsmöjligheter i sparande- och investeringsprodukter samt även inom B2B.

– I dagsläget tjänar vi pengar genom att identifiera sparmöjligheter för våra användare och förmedla avtal som låter dem sparar pengar. Vi jämför idag vardagsavtal men kommer framöver att även kunna erbjuda olika typer av spar- och investeringsprodukter och på så sätt sätta privatekonomin på autopilot; sparar man ett visst belopp på ett bolån kan man exempelvis automatiskt öka sparandet med samma belopp, säger Christoffer Long.

ANNONS

Inom B2B ser Long en potential bland förvaltare och rådgivare.

– På samma sätt som vi gör det möjligt på privatpersoner att samla flera personers ekonomi i appen så kan förvaltare och rådgivare erbjuda sina kunder samma översikt i vår plattform.

I dagsläget erbjuder inte Alwy transaktonsinitiering men det kan bli aktuellt längre fram.

– Idag har vi tillstånd att bedriva kontoinformationstjänster men betalningar är ett närliggande område. På sikt ska det vara möjligt att ersätta en rad finansiella tjänster med en tjänst och sköta hela sin privatekonomi på en och samma plats.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]