Realtid

Åklagare: ”Ekonomidirektören började genast sälja”

Ekobrottsmyndigheten
TT
Annelie Östlund
Uppdaterad: 10 juni 2021Publicerad: 10 juni 2021

Elva personer, däribland Balders sittande finanschef Marcus Hansson och den dåvarande ekonomidirektören Magnus Björndahl, åtalas för insiderbrott som misstänks ha skett inför nischbanken Collectors vinstvarning i januari 2020. ”Vårt starkaste kort är den sammantagna bilden. Vi har en väldokumenterad tidslinje över vad som händer”, säger EBM:s åklagare Pontus Hamilton.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fem av de elva personer som åtalats för insiderbrott i Collector, arbetade vid tidpunkten på Balder som är största ägare i Collector.

Finanschefen Marcus Hansson och dåvarande ekonomidirektören Magnus Björndahl är båda åtalade för grovt insiderbrott. Baldertopparna åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Övriga tre Balder-medarbetare är misstänka för insiderbrott av normalgraden.

Samtliga elva åtalade nekar till brott, men EBM:s åklagare Pontus Hamilton anser att den sammantagna bilden – hur de åtalade har agerat – utgör ett starkt kort.

– Vi har en väldokumenterad tidslinje över vad som händer, säger han.

Lunchmötet på Balders kontor

Enligt åklagare Pontus Hamilton går startskottet vid lunchtid den 10 januari 2020. Då träffas Collectors vd Martin Nossman och Balders vd Erik Selin för ett lunchmöte på tionde våningen på Balders kontor. På samma våningsplan befinner sig Magnus Björndahl, dåvarande ekonomidirektören, och sittande finanschefen Marcus Hansson.

Mötet pågår till strax efter 12. Redan vid 13-tiden börjar Magnus Björndahl sälja väldigt mycket Collector-aktier.

ANNONS

– Det rör sig om någon knapp timme efter mötet. Han är på arbetet en fredagseftermiddag och han säljer för flera miljoner kronor för egen del. Han har ägt aktier i många år och har dessutom köpt aktier så sent som strax före jul. Det är inte så många handelsdagar emellan, säger Pontus Hamilton.

Säger du att informationen kommer från mötet i vilket endast Martin Nossman och Balders vd Erik Selin deltog?

– Det går inte säga exakt hur de har fått informationen – det är inte klarlagt i utredningen. Men händelseförloppet ger inte utrymme för så många andra förklaringar. Informationen om att Collector ska göra en nedskrivning på 800 miljoner finns definitivt uppe på kontoret. Där sitter också Björndahl och Hansson, säger Hamilton och fortsätter:

– Vi säger att de har fått informationen på kontoret den 10 januari – eftersom de agerar på det sätt de gör.

Magnus Björndahl är inte ensam om att börja sälja strax efter lunchmötet. Björndahl ringer till en närstående person och till en god vän. De börjar genast sälja Collector-aktier. Den före detta ekonomidirektören sprider också insiderinformationen till två anställda på Balder, enligt åklagaren. Dessa börjar också sälja Collector-aktier. Ytterligare en närstående till Magnus Björndahl säljer aktier på måndagen.

– Sedan dyker det upp ett sms längre ned i kedjan som antyder att Björndahl lämnat information om Collector – att det är lönsamhetstrubbel i banken, säger Pontus Hamilton.

Marcus Hansson ser ut att tillhöra en annan grupp.

– Marcus Hansson har ett viktigt möte klockan 15 på eftermiddagen där också Erik Selin närvarar. Men i förhör har det framkommit att han skickar ett meddelande till en granne – samma person som han enligt andra åtalspunkter röjer information till inför delårsrapporter – på fredagen. Den personen skickar i sin tur ett meddelande till sin bror samma kväll, säger Pontus Hamilton.

ANNONS

På måndagen säljer Marcus Hansson först halva sitt innehav, och gör en förlustbegränsning på 446 000 kronor enligt åklagaren. Sedan lägger han ytterligare en order om att sälja resten av sitt innehav. Men den går inte igenom av någon anledning.

– Förmodligen har han lagt en limit och den säljs aldrig. Men på grund av försöket att sälja den posten är han även åtalad för försök till insiderbrott.  

Även Hanssons granne och dennes bror säljer på måndagen.

– Hypotesen är att de inte hinner sälja på fredagen. Men de får informationen redan på fredagen.

Enligt Pontus Hamilton ligger påföljden för de två Baldertopparna på ”fängelsenivå”.

Realtid har sökt Erik Selin med frågan om sittande finanschefen Marcus Hansson kan sitta kvar när han nu åtalats för grovt insiderbrott.

Balder-chefen har inte återkommit med kommentar, men för ett år sedan förklarade han att han var chockad över de misstankar som riktats mot två av hans närmaste medarbetare.

– Jag har svårt att tro att de gjort något medvetet fel, jag har oerhört svårt att se det. Jättesvårt, sa Erik Selin då till Fastighetsvärlden och fortsatte:

ANNONS

– Skulle det visa sig att de gjort något fel så skulle jag bli ledsen och besviken. Det skulle vara sorgligt på alla sätt, inte minst att bli sviken. Men det är viktigt att komma ihåg att de är oskyldiga tills motsatsen är bevisad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS