Heimstadens stora köp av Akelius närmare 30 000 hyresrätter är ett typexempel på det stora intresset för avkastande tillgångar med låg operationell risk. Samtidigt är den låga avkastningen en utmaning. Det säger fastighetsanalytikern Tobias Kaj till Realtid.
"Låg avkastning en utmaning”
Mest läst i kategorin
Närmare 93 miljarder kronor blev priset som Heimstaden betalar för Akelius hyresfastigheter i Sverige, Danmark och Tyskland.
– Det är mer än 20 procent över bokförda värden, vilket indikerar att bokförda värden släpar efter för hyresrätter, säger Tobias Kaj till Realtid.
Tillsammans med Philip Hallberg förvaltar han Lannebo fastighetsfond, och han har det senaste decenniet rankats som nummer ett och två bland Sveriges fastighetsanalytiker av Prospera. Generellt sett är han mycket positivt inställd till hyresrätter som investeringsobjekt.
– Hyresrätter är ett segment som vi gillar, och Akeliusaffären visar på ett stort intresse för avkastande tillgångar med låg operationell risk, som ju hyresrätter är, säger Tobias Kaj.
Inför försäljningen sa Katarina Sonnevi på Cushman & Wakefield till Realtid att Heimstaden med Alecta och Folksam i ryggen skulle kunna vara en potentiell köpare av beståndet, inte minst på grund av Heimstadens kraftiga expansion runtom i Europa. Tobias Kaj håller med om att Heimstaden är en naturlig köpare.
– Ja, det var inte oväntat att det blev Heimstaden som köpte. Det hade känts som en alltför stor affär för något av de noterade bolagen. Möjligen hade man kunnat tänka sig någon stor fondstruktur som köpare, men annars var det mest sannolikt med Heimstaden, säger Tobias Kaj.
Däremot tycker han att prislappen på 92,5 miljarder känns ganska så hög.
– Yielden på hyresintäkterna är 3 procent, vilket med två tredjedelars överskottsgrad skulle innebära en avkastning om 2 procent på driftsresultatet. Å ena sidan kan man tycka att det är fantastiskt för alla som äger hyresrätter, men samtidigt är den låga avkastningen en utmaning för de som sitter med mycket kapital och vill investera i hyresrätter, säger Tobias Kaj.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.