Realtid

AI tar över rekryteringen – men till vilket pris?

AI tar över rekryteringen – men till vilket pris?
Artificiell intelligens har många fördelar inom rekrytering. Men kan tekniken verkligen avgöra om någon passar in i en arbetsgrupp? (Foto: Unsplash)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Artificiell intelligens används alltmer inom rekrytering, vilket väcker frågor om rättvisa och risker för diskriminering. Många undrar om fördelarna uppväger de potentiella nackdelarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Användningen av artificiell intelligens inom rekrytering ökar snabbt, något som har förändrat hur jobbansökningar behandlas och utvärderas.

I Sverige använder runt 30 procent av företagen AI när de ska rekrytera ny personal. Detta enligt en rapport från rekryteringsföretaget Manpower som släpptes förra året.

Fördelar som ofta tas upp med AI är att tekniken kan hantera ett stort antal ansökningar, vilket underlättar för rekryterare, liksom att det kan minska fördomar och mänsklig bias i rekryteringsprocessen.

Har inga dåliga dagar

Men samtidigt oroar sig andra för att tekniken kan avhumanisera rekryteringen, skriver Wall Street Journal.

Enligt läsare som tidningen talat med finns olika uppfattningar om AI:s roll inom rekrytering.

Robert Garrison från Dallas påpekar att AI inte har ”dåliga dagar” som människor, och att det kan minska vissa former av partiskhet.

Däremot anser Nate Sachritz från Michigan att AI inte kan ersätta den mänskliga förmågan att bedöma om en kandidat passar in i en arbetsgrupp.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

För stor makt

Det finns också en oro för att AI kan få en för stor makt i rekryteringsprocessen, vilket kan leda till problem.

”Den verkliga varningsflaggan är när AI blir den primära beslutsfattaren”, säger Te Wu från New Jersey och förespråkar istället att AI enbart används som ett stödverktyg.

Samtidigt menar vissa att AI kan utvecklas till ett mer rättvist verktyg om det tränas med större och mer varierade dataset.

Tim Marlowe från Montana säger att fokus bör ligga på hur AI kan driva rättvisa och effektivitet i anställningsprocessen, snarare än att helt undvika tekniken.

”En massa av likheter”

Samtidigt drabbar AI:s framfart också rekryterarna, skriver Financial Times.

AI har gjort det enklare för jobbsökare att skapa cv:n och personliga brev, men det har också lett till en ”massa av likheter”.

ANNONS

”Vi ser många fler som bara klistrar in formuläret i ChatGPT och vi får en störtflod av liknande ansökningar”, säger Khyati Sundaram, vd för rekryteringsplattformen Applied.

Läs även:
Få svenskar använder AI för att söka jobb: ”Opersonligt”. Realtid
Intresset svalnar – var AI bara ännu en fluga? Realtid
Här är AI-användarnas stora skräck på jobbet. Realtid
Hundratals jobbansökningar utan resultat. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS