Realtid

AI-kampen hårdnar – Kina närmar sig USA

AI-kampen hårdnar – Kina närmar sig USA
Kinesiska techjätten Baidu lanserade sin AI-chattbot Ernie Bot tidigare i år. Här marknadsförs den på ett event i Peking. (Andy Wong/AP/TT)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 15 sep. 2024Publicerad: 15 sep. 2024

USA dominerar AI-utvecklingen, men Kinas egna techjättar utvecklar snabbt sina egna modeller. Frågan är hur länge USA kan behålla sin ledning?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu leder USA det globala AI-racet. Uppmärksamheten har framför allt riktats mot Google, Open AI och Meta, som alla satsar stort på generativ artificiell intelligens. 

Samtidigt hårdnar konkurrensen när Kina växlar upp sina AI-ambitioner.

De kinesiska techjättarna Alibaba och Tencent har lanserat sina egna AI-modeller under de senaste 18 månaderna. Båda bolagen har dessutom stöttat flera nystartade AI-bolag, skriver CNBC

Kinesiska AI-modeller i fokus

Utöver Alibaba och Tencent har Kina flera andra techbolag som utvecklar AI-modeller.

Baidu, ett av landets största internetföretag, har utvecklat Ernie Bot, en AI-chattbot som ska konkurrera med OpenAI:s ChatGPT och uppges ha 300 miljoner användare.

Techjätten Huawei har med sina branschspecifika AI-modeller valt en lite annan strategi jämfört med konkurrenterna. Dess Pangu Meteorology Model ska exempelvis kunna förutsäga en tyfons bana under 10 dagar på cirka 10 sekunder, snarare än de fyra till fem timmar det tagit tidigare.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Utlöste priskrig

ANNONS

Tiktok-ägaren Bytedance har förvisso gjort en lite senare entré på AI-marknaden, men dess nya serie av AI-modeller, som går under namnet Doubao, är betydligt billigare än många av konkurrenternas.

Bytedances pressade priser fick dock flera andra företag att agera och utlöste ett priskrig tidigare i år. Alibaba kapade exempelvis priserna med upp till 97 procent på vissa AI-tjänster.

”Kommer bygga bästa AI-apparna”

Kinas avancerade AI-modeller ligger 6–9 månader efter de amerikanska, menar Kai-Fu Lee, tidigare Kinachef för Google och numera vd för ett nystartat AI-bolag.

Han tror dock att AI-appar kommer att få mycket snabbare spridning i Kina än i USA. 

”Det är oundvikligt att Kina kommer att bygga de bästa AI-apparna i världen. Men det är inte klart om de kommer att byggas av stora eller små företag”, säger vd:n till CNBC.

Läs mer:

Huaweis AI-chip haltar: ”Kodningen är ofullständig”. Realtid
Är AI-assisterad kodning nästa stora tekniska revolution?. Realtid
AI-bolag i blåsväder efter nya stämningar. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS