Bakom det okända företaget Aktiegirot, som köper aktieplattformen Pepins, döljer sig en bolagsgrupp som gör märkliga affärer och arbetar med uppblåsta och olagliga värderingar. Det visar en ny granskning av Affärsvärlden.
Afv: Aktieskojare tar över Pepins
Vem tar över inkråmet efter Pepins? Det frågade sig Realtids reporter i en krönika, och satte en peng på ett fintechbolag. Istället visade det sig vara det okända bolaget Aktiegirot i Göteborg som tog över verksamheten – något som fick många att höja på ögonbrynen.
Nu visar Affärsvärlden i en granskning att det bakom Aktiegirot finns en snårskog av bolag med affärer från Panama till Pakistan och från travhästar till teakplantager – och mer än tusen privatinvesterare som satsat ett tresiffrigt miljonbelopp i bolag med uppblåsta värderingar.
Aktiegirot grundades av personerna bakom NPSG, Norberg & Partner Sustainable Group, och var tills nyligen ett dotterbolag till NPSG. Granskningen visar dock att NPSG blåste upp sitt egna kapital med omfattande otillåtna transaktioner i egna aktier, och dessutom erbjudit sina investerare att köpa aktier som grundarna själva betalat en spottstyver för.
Spiltans vd och grundare Per H Börjesson, som länge har vurmat för investeringar i onoterad miljö och som är den som drog igång Alternativa aktiemarknaden – föregångaren till Pepins – hävdar dock att han inte har koll på alla NPSG:s förehavanden:
“Jag är inte insatt i de här affärerna, utan det enda jag fått information om när vi gjorde affären var att de tjänat pengar på någon bra affär och ville fortsätta utveckla Pepins. Vad som är rätt och fel värde på ett onoterat bolag är jättesvårt att säga, så jag kan inte uttala mig om det”, säger Per H Börjesson till Affärsvärlden.
Vad är det då som NPSG har gjort och som Affärsvärlden lyfter fram som tveksamheter? Jo, bland annat följande:
Bolaget har 1 100 aktieägare och har jagat nya investeringar ”i ett uppskruvat tonläge”. Aktier erbjuds för 92 kronor, samtidigt som en numera avpublicerad videopresentation utlovar börsnotering för NPSG under 2024, och då till en aktiekurs om minst 150 kronor per aktie.
Själva portföljen består av ett 30-tal bolag, där de två största innehaven är Abicure och Finansgirot som båda har startats av NPSG-grundarna själva och inte ännu haft någon större omsättning. Två av de övriga innehaven, Vironova samt Meminisse, gick i konkurs tidigare i år. Värdet på bolagen Diamyd Medical samt Zazz Energy har dessutom backat med 50 respektive 95 procent hittills i år. Två av NPSG:s medgrundare har dessutom arbetat för konkursade CBC, vars konkursbo köptes upp av NPSG:s portföljbolag NPSI. Konkursförvaltaren Stefan Skeppstedt säger till Affärsvärlden att “Det är en otrolig härva”.
Utöver detta har NPSG en historia av allvarlig revisorskritik, bland annat på grund av bristfälligt hanterad aktiebok samt att bolaget har gjort affärer med de egna aktierna i syfte att synbart öka det egna kapitalet – något som Aktiebolagslagen förbjuder.
I tingsrätten är NPSG involverade i en tvist om miljonbelopp, och där företräds bolaget av Erik Nerep – som tidigare haft uppdrag för såväl Nord Fondkommission som startupbolaget Plipp. Erik Nerep är även juridikprofessor på Handelshögskolan i Stockholm, som nu dock utreder hans lämplighet efter att det kom fram att han suttit på dubbla stolar i den så kallade Oasmia-skandalen för några år sedan.
Affärsvärlden går i sin artikel även igenom såväl trassel i ett antal noterade bolag, som emissioner och investeringar i teak genom Tectona Grandis Invest och travhästar genom N&P Sustainable Trotting. Affärsvärlden har sökt Roland Norberg och de övriga medgrundarna av NPSG för kommentarer, dock utan framgång.