Realtid

Vem tar över inkråmet efter Pepins?

Vem tar över inkråmet efter Pepins?
Anders Frick
Uppdaterad: 09 okt. 2023Publicerad: 09 okt. 2023

Pepins avvecklar verksamheten – men vem tar över den tekniska plattformen, användarna, varumärket och kanske även medarbetarna? NGM skulle ha varit en naturlig aktör om marknadsläget vore annorlunda, men Realtids Anders Frick satsar istället en peng på något fintechbolag med välfylld kassa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På söndagskvällen plingar det till. Handelsplattformsbolaget Pepins läggs ner och affären med Navian avbryts.  Analytikern Douglas Forsling, som tidigare har varit kritisk till Pepins,  får vatten på sin kvarn och tycker inte att det är förvånande att bolaget läggs ner. Frågan är vem som tar över inkråmet? Men låt oss först backa bandet:

För drygt 20 år sedan startades Alternativa listan av Investment AB Spiltan. Syftet var att erbjuda en andrahandsmarknad i aktier med lägre regelkrav och kostnader för företaget än vad en börsnotering innebär. År 2016 gick listan ihop med nystartade Pepins, med en premiär som lockade 900 investerare och 17 miljoner kronor i nytt kapital.  Foodtechbolaget Alvestaglass AB, som senare bytte namn till Lohilo Foods, var först ut på den nya plattformen. (En intressant sidostory är att glassbolagets finanschef senare försnillade mångmiljonbelopp och flydde till Bali). 

Pepins hade sina första glansdagar under vd Julia Reuszner 2017, spränger miljardgränsen 2019,  får avslag från FI 2020,  och går ihop med Fundedbyme 2021 –  samtidigt som Fundedbyme tappar sin CFO.

På hösten 2022 drar Pepins igång sin månadsvisa handel igen, efter ett nästan årslångt uppehåll. Lite senare planerar proptechbolaget Navian att dra igång en crowdfundingkampanj via Pepins,  något som senare slutar med att Navian ingår avtal om att köpa alla aktier i Pepins samt dotterbolagen Laika Consulting samt Equitech.  Pepins vd Anders Danielsson avgår och Spiltans Per H Börjesson är oenig med Douglas Forsling om hur nödvändig Pepins plattform egentligen är. 

Parallellt med Pepins framsteg och bakslag seglar konkurrenten Nordic Growth Market upp och vill bli tillväxtbolagens bästa vän.  Under 2021 lanseras NGM PepMarket, som är ett samarbete mellan NGM och Pepins och som får Spiltan som första kund.  NGM:s vd Magdalena Hartman konstaterar under hösten 2023 att noteringsmarknaden är fortsatt avvaktande,  och kort senare kan Realtid avslöja att NGM erbjuder gratis listning på NGM Pepmarket.

I högkonjunktur hade NGM varit en perfekt aktör till att överta inkråmet från Pepins – mycket mer passande än ett fastighetsinriktat techbolag som Navian – men i nuvarande ekonomiskt klimat behöver Pepins leta efter någon annan. I alla fall om man vill ha betalt. Utan pengar är det dock en annan femma: NGM:s vice vd Anders Isaksson bekräftar för Realtid att man, tillsammans med Pepins, kommer att erbjuda bolag som är intresserade att lista sig hos NGM. Frågan är dock om någon annan aktör hinner före med ett ekonomiskt bud på inkråmet?

– Vi får se vilka intressenter som hör av sig. Det finns tillgångar i bolaget i form av medlemmar och en teknisk plattform som förmodligen kommer bäst till nytta inom ett annat värdepappersbolag, men jag kan också se andra aktörer framför mig. Utöver det så finns ett i mina ögon starkt varumärke och ett antal högst kompetenta medarbetare, säger Martin N Larsson, vd för Pepins, när jag frågar honom.

Spiltans Per H Börjesson håller med och menar att det finns ett värde i både plattform och kundkontakter som borde kunna realiseras. Dessutom säger han, något självkritiskt, att den främsta lärdom som han tar med sig från historien är att ta bättre betalt och inte försöka slå sig in med hjälp av lågprisargument:

ANNONS

– När vi startade så tog vi mycket mindre betalt än alla andra, men allt eftersom regelkraven blir fler och staplas på varandra så går det inte att enkelt skala ner verksamheten i dåliga tider. Den främsta lärdomen från den här resan är att se till att ta bättre betalt för en verksamhet likt denna, säger han över telefon när jag ber om ytterligare en kommentar.

Vilka blir det då som tar över inkråmet efter Pepins? Douglas Forsling nämner Monitor och Pareto, men man skulle även kunna tänka sig aktörer som Stadsholmen Equity  eller varför inte ett fintechbolag likt Levler, som i vintras köpte Aktieinvest från Pareto och som väl knappast skulle säga nej till förstärkning?

Eller finns det helt enkelt inget kvar att förvärva för någon när kunderna redan har stuckit och bolagen, sakta men säkert, redan överväger ett gratisbyte till NGM?

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]