Realtid

Svenskt kapital banar väg för AI-läkemedel

En bild på företaget Envedas vd, Viswa Colluru. Han står inomhus i ett rum med gröna växter och plantor.
"Det mest spännande är att våra läkemedel kan lösa stora problem som påverkar många människor", säger Envedas vd Viswa Colluru. (Foto: Enveda)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 21 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

Kinnevik leder just nu en miljardinvestering i ett AI-drivet bolag som utmanar traditionell läkemedelsutveckling. Företaget har redan påbörjat flera kliniska tester.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska startupen Enveda Therapeutics har fått ett nytt kapitaltillskott på motsvarande 1,5 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg.

Förutom investmentbolaget Kinnevik (börskurs Kinnevik), leds finansieringen även av det amerikanska riskkapitalbolaget FPV Ventures, med stöd från aktörer som Baillie Gifford och Nature Conservancy.

Missa inte: Stenbeck pekas ut som Kinneviks enda räddning. Realtid

Enveda använder AI-teknologi för att snabba på upptäckten av nya läkemedel, och den nya kapitalrundan följer på en investering på motsvarande drygt 600 miljoner kronor tidigare i år.

Bolaget har nyligen inlett den första kliniska prövningen för ett läkemedel som riktar sig mot atopisk dermatit, det vill säga eksem.

Påverkar många människor

Läkemedlet baseras på en molekyl som identifierats via företagets AI-system, vilket analyserar naturliga kemiska föreningar. Enligt bolagets vd, Viswa Colluru, är målet att utveckla en behandling utan de biverkningar som många befintliga läkemedel har.

”Det mest spännande är att våra läkemedel kan lösa stora problem som påverkar många människor”, säger Colluru.

ANNONS

Trots att AI ofta framhålls som en lösning för att effektivisera läkemedelsutveckling har teknologin hittills haft svårt att leva upp till förväntningarna.

Läs även: Så många tar andras medicin. Dagens PS

ANNONS

Kan sänka kostnaderna

Envedas metod kombinerar AI med masspektrometri för att analysera kemiska strukturer i tusentals molekyler, vilket enligt investerare som Lingotto Innovation kan sänka kostnader och förkorta utvecklingstiden.

Bolaget planerar ytterligare en första klinisk prövning nästa år för ett läkemedel mot inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom.

Trots framgångarna är vägen till marknaden lång. Det tar ofta 5–7 år från första prövningen till en färdig produkt – under förutsättning att säkerhet och effekt kan bevisas, skriver Bloomberg.

Läs även: Karta över mänskliga celler kan ge nya läkemedel. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS