Realtid

SEB miljardsatsar på energilagring

SEB miljardsatsar på energilagring
Axel Holmberg, VD Ingrid Capacity, Mattias Söderqvist, vice VD och partner Locus Energy, Nicklas Bäcker, Strategichef Ingrid Capacity. (Foto: Ingrid Capacity)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Svenska storbanken SEB storsatsar på energilagring i ett nytt partnerskap. Investeringen beskrivs som den näst största i sitt slag i Norden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB (börskurs Skandinaviska Enskilda Banken) inleder ett nytt samarbete med energi- och techbolaget Ingrid Capacity, genom portföljbolaget Locus Energy.

Tillsammans planerar de att bygga 13 storskaliga batterienergilagringssystem i Sverige, som ska användas för att stabilisera el från sol- och vindkraft, enligt ett pressmeddelande.

Energilagring innebär att man lagrar energi för att kunna använda den vid ett senare tillfälle. Detta är särskilt viktigt i samband med förnybara energikällor som sol- och vindkraft, eftersom deras produktion varierar beroende på vädret. 

”Energilagring spelar en avgörande roll i den gröna omställningen genom att påskynda integrationen av förnybar energi”, skriver Ingrid Capacity i ett pressmeddelande.

Så mycket kostar projektet

Det är oklart exakt hur mycket pengar som bolagen investerar i utbyggnaden av batterilagren. Kostnaden för liknande energilager i Europa har dock legat på omkring 5-6 miljoner kronor per megawatt, uppger Ingrid Capacitys vd Axel Holmberg.

De 13 nya batterilagringssystemen innebär ytterligare 196 megawatt flexibel kapacitet till det nationella nätet, i prisområdena SE3 och SE4. Svenska Dagbladet räknar ut att det kommer att kosta ungefär en miljard kronor. 

”Ja, det är ju så matematiken blir. Sen så är det en viktig del i vår affärsmodell att vi försöker hålla ner kostnaderna”, säger Holmberg.

ANNONS

Konfliktdrabbad bransch

Tidningen påpekar att utbyggnaden av grön energi har drabbats av konflikter och överklaganden. Men det tycks inte oroa Mattias Söderqvist, vice vd på Locus Energy.

”Om man jämför med annan energiproduktion så tar lager väldigt lite plats. Det gör att man oftast inte behöver miljötillstånd och det i sin tur gör att det här kan komma på plats mycket snabbare”, säger han till SvD.

Läs mer:
Vattenfall sätter stopp för prestigeprojekt till havs. Realtid
Energijätte väljer Göteborgsbolag för miljardprojekt. Realtid
Grön marknad väntas bli lika stor som fossila bränslen
Industrijätte fortsätter svensk satsning – tecknar rekordavtal. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS