Det har blivit svårare för start-ups att få tillgång till kapital. Det har skapat en ny trend i USA – ”seed-strapping”.
Nya trenden bland start-ups: "Ville bestämma själva"


Mest läst i kategorin
Start-ups har traditionellt haft två olika vägar att välja på när de ska försöka få igång verksamheten. Antingen försöker man få in riskkapital vid flera investeringsrundor och kan med de pengarna få företaget att växa snabbare.
Eller så försöker man hålla nere kostnaderna, en taktik som har fått sitt namn efter att dra upp sig själv i sina egna kängor – ”bootstrapping”.
Missa inte: Våg av konkurser bland startups: ”Riskerar sprida sig”. Realtid
Det finns flera exempel på start-ups som har lyckats den vägen, som kameratillverkaren Gopro – men det kan ta tid innan resultaten kommer.
Nu har en kombination av dessa vägar blivit allt mer populär – ”seed-strapping”.
Sämre tillgång till finansiering
Enligt denna strategi tar man in såddkapital vid ett enda tillfälle och försöker därutöver att hålla kostnaderna nere och skapa en lönsam verksamhet, skriver CNBC.
Det största skälet till ”seed-strapping”-trenden är att det efter några gyllene år har blivit allt tuffare för start-ups att få finansiering.

Att vara sin egen chef – svårare än Gen Z tror
Generation Z, födda mellan 1996 och 2012, är på väg att bli den mest entreprenöriella generationen hittills.
Efter finanskrisen 2008 sänktes räntorna i USA och det blev lättare för investerare att gå in i flera olika projekt.
Det hela peakade under pandemin med höga värderingar för en rad olika företag.
Sedan dess har start-up-miljön blivit bistrare – och många av dessa miljardvärderade start-ups väntar fortfarande på att gå till börsen eller ta in ytterligare kapital, som Realtid tidigare har skrivit om.
Senaste nytt
Ville behålla sin start-up
Att bara ha en investeringsrunda kan dock också innebära fördelar för start-ups. 2011 startade Wade Foster mjukvaruutvecklaren Zapier.
Eftersom han och medgrundarna behövde såddkapital för att komma igång, men inte ville späda ut ägandet för mycket, blev ”seed-strapping” den perfekta lösningen.
Läs även: Här jobbar du 9-23 varje dag – plus helger. Dagens PS
”Vi ville inte att investerare skulle komma in och bestämma över oss. Vi ville ge oss chansen att sitta i förarsätet och se vart den här saken skulle kunna ta vägen”, säger han.
Det hela var en chansning som gick hem – Zapier har nu kontor i ett 40-tal länder världen över med hundratals anställda.

Pensionsjätten bryter ny mark: ”Vill vara med på resan”
Inga svenska pensionsbolag har ett direkt ägande i något större försvarsbolag i dag. Detta kan snart ändras – AMF vill nämligen investera i sektorn.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.