Realtid

”Nya EU-regler en överraskning för mindre fastighetsbolag”

Louis Landeman, kreditanalyschef, Danske Bank. Foto: Pressbild
Louis Landeman, kreditanalyschef, Danske Bank. Foto: Pressbild
Anders Frick
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Trots det bistra ekonomiska klimatet är det ingen överraskning för kreditanalyschefen Louis Landeman att fastighetsbolaget Nordika kunde ta in drygt 2 miljarder kronor i nytt kapital. Tvärtom så ser han stora möjligheter för fastighetsbolag som är redo att investera i upprustning och energieffektivering, i linje med kommande EU-regler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nordiska fastighetsinvesteraren Nordika har framgångsrikt tagit in 2,35 miljarder kronor i nytt kapital från flera globala institutionella investerare. Det var ingen överraskning för Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank.

– Nordika har ju funnits ganska så länge och som jag uppfattar det har de ett relativt flexibelt investeringsmandat. Grunden är investeringar i fysiska fastigheter men utöver det kan de även se på andra högavkastande alternativ, vilket även inkluderar fastighetsrelaterade värdepapper av olika slag. Jag tolkar det som att de nu tar in pengar för att snabbt kunna vara redo när det dyker upp investeringsmöjligheter, säger Louis Landeman till Realtid.

Han påminner om att fastighetsvärdena just nu generellt sett är fallande, med bolag som behöver stärka upp sina balansräkningar – en del mer än andra.

– Det finns bra investeringsmöjligheter på den stressade marknad som vi upplever just nu. Även utländskt kapital har fått upp ögonen för Sverige, tack vare stabila regulatoriska system och den svaga svenska kronan, säger Louis Landeman.

Finns det just nu möjligheter att göra fynd på den svenska fastighetsmarknaden?
– Ja, jag tror det, men det måste avgöras från fall till fall. Jag kan inte generellt sett säga att hela marknaden ser billig ut, för det är för stor osäkerhet vad gäller konjunktur och räntor framöver. Men en investerare med starka finansiella muskler och god branschkunskap kan absolut göra en bra affär på att köpa enskilda fastigheter i dagsläget, säger han.

Vilken typ av fastigheter är extra intressanta för tillfället?
– Ofta tror jag de bästa investeringsmöjligheterna finns för de aktörer som har kunskap och vilja att jobba aktivt med fastigheterna. Jag tänker bland annat på kontorsfastigheter med stora vakanser. Där finns det möjlighet för den lite mer riskvillige att gå in och renovera, för att sedan få ner vakansgraden. På bostadssidan går inte det lika lätt, för där är det inte så stora vakansgrader i dagsläget. Men där kan man ju jobba med andra typer av standardhöjande åtgärder istället, säger han.

Du ser också möjligheter med fastigheter som har riktigt dålig energiprestanda – hurdå?
– EU-kommissionens ”Den europeiska gröna given” kommer att innebära hårda renoveringsdirektiv för de fastigheter i Europa med sämst energiprestanda. Trots att dessa nya EU-regler nu är på gång kan de nog komma som en överraskning för många, inte minst mindre fastighetsbolag eller bostadsrättsföreningar med lekmannastyrelser. Detta är en del i EU:s klimatplan och kraven kommer att vara hårda. Å andra sidan så är det ofta ganska lönsamt att sätta in värmepumpar eller bergvärme i de fastigheter som idag är minst energieffektiva. Så energieffektivisering är definitivt en viktig trend att hålla koll på under de närmast kommande åren då de kan komma att ha en stor påverkan på fastighetsvärden, säger Louis Landeman.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS