Göteborgs kommunala bostadskoncern AB Framtidens har i tysthet köpt nästan all mark och byggrätter i den hajpade stadsdelen Karlastaden från Balder och Serneke, som numera ägs av Doxa. Priset är 1 miljard kronor, men affären innehåller en återköpsklausul vilket i praktiken gör att staden agerar bank åt bolagen. Det röner nu kraftig kritik – också från de politiska partier som var med och godkände avtalet.
Göteborgs stad anklagas för att agera bank åt Balder och Serneke: ”Skamligt”
Mest läst i kategorin
Serneke och Balder säljer cirka 151 000 kvadratmeter byggrätter i Karlastaden till Göteborgs allmännyttiga fastighetskoncern AB Framtiden – det var nyheten som presenterades i slutet av januari.
Sedan dess har diskussionerna gått höga i Göteborg. Den politiska oppositionen kallar affären för skandal och att kommunen ”finansierar miljardärer som gjort bort sig på marknaden” – det skriver lokaltidningen GP. Bakgrunden är att affären gjordes upp i tysthet, utan att politikerna i kommunfullmäktige informerades – trots att det är just kommunfullmäktige som ytterst är AB Framtidens ägare.
– Att inte låta kommunfullmäktige uttala sig i en sådan affär tycker jag är helt oförsvarbart, säger Martin Wannholt (D) till GP.
Han och flera andra är också kritiska till den återköpsklausul som finns i kontraktet och som innebär att Balder och Serneke har rätt att köpa tillbaka mark och byggrätter innan oktober 2027 – till samma pris som man sålde för, uppräknat med endast hälften av inflationen.
– Det känns som att jag har flyttat 15-20 år tillbaka i tiden och att Göteborg inte har lärt sig någonting, säger Martin Wannholt till GP och syftar på de omfattande korruptionsskandalerna som gav staden öknamnet Muteborg.
Han får stöd av Centerpartiets företrädare som också är besviken:
– Det är faktiskt skamligt att man gjort årtiondets största fastighetsaffär genom att runda demokratin, säger Emmyly Bönfors (C) till GP.
Utöver de politiker som sitter i AB Framtidens styrelse så var kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) samt förste vice ordförande Daniel Bernmar (V) de enda som informerades.
Enligt L-politikern Axel Darvik kan Jonas Attenius därmed ha brutit mot lagen.
– Som ordförande i moderbolaget Stadshus AB har han ju en skyldighet att enligt aktiebolagslagen föra vidare sån information till sin styrelse, säger Axel Darvik till GP.
Liberalerna har därför anmält affären till EU-kommissionen för olagligt stöd eller missbruk av stöd. Samtidigt fortgår diskussionerna och närmast väntar ett möte i styrelsen för Stadshus AB, som är moderkoncernen AB Framtiden och alla övriga kommunala bolag.
– Vi kommer skärskåda affären och få tillgång till det sekretessmaterial som finns. Det har varit svårt att ta ställning till affären. Men vi misstänker att det här inte är en ren affär och dessutom inte särskilt lönsam, säger Axel Josefson, kommunalråd (M), till GP.