Att Carnegie köper Erik Penser Bank är inte så förvånande – det gör att Carnegie kan ha kvar sin premiumstämpel, medan ”Penser by Carnegie” tar de mindre affärerna. Det säger Douglas Forsling, analytiker på Equityholm till Realtid.
Forsling om Penseraffären: ”Carnegie kan ha kvar sin premiumstämpel”
Mest läst i kategorin
Carnegie köper Erik Penser Bank, vilket ger bolaget ”en unik bredd”, enligt Carnegies vd Tony Elofsson. Douglas Forsling, analytiker på Equityholm till Realtid, är inte förvånad över affären utan ser det snarare som en bekräftelse på de branschrykten som har gått ett tag
– Nej, jag är inte så förvånad då Penser alltid har velat komma hem, samtidigt som Carnegie har rört sig nedåt i bolagsstorlek. Det har även ryktats ett tag att de ska börja med uppdragsanalys, och dagens sammanslagning gör att Carnegie får in en existerande affär på uppdragsanalys och varumärke som de kan ha mot de mindre bolagen, säger Douglas Forsling, som tidigare arbetade på Redeye, till Realtid.
Vad får detta för konsekvenser?
– Det gör att Carnegie kan ha kvar sin premiumstämpel och vara den som tar de största affärerna medan ”Penser by Carnegie” tar de mindre affärerna. Antagligen medför detta att Carnegie tar tillbaka tronen om att göra flest transaktioner från Pareto. Bolag blir nog mer intresserade av Pensers erbjudande nu när det finns backning av Carnegie, säger han.
Det har länge ryktats om börsnotering av Carnegie – är dagens affär en del i detta?
– Nej, jag tror inte att Carnegie kommer att gå in på börsen nu, utan tror att de väntar till dess att IPO-fönstret är öppet igen. Snarare kan man istället se det som att det stängda IPO-fönstret gjorde dagens affär möjlig. Penser har länge knackat på dörren hos Carnegie, och när styrelsen insåg att det inte går att gå till börsen just nu så gjorde man den här affären istället, säger Douglas Forsling.