Realtid

Fajten om Plipp: Har investerarna blivit lurade? Och vem är egentligen vd?

Anders Frick
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

Vem äger startupbolaget Plipp? Vart har investerarnas miljoner tagit vägen? Och vem är egentligen vd? På ena sidan finns den tidigare(?) huvudägaren Carl-Henrik Zetterberg. På den andra finns en entreprenör som haft mångåriga förtroendeposter – men som nu har satts i personlig konkurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plipp har utvecklat en ny teknik för mikrobetalningar. Bolaget grundades 2019 och i höstas skrev Realtid att proffsgolfaren Mathias Grönberg blir delägare i Plipp. 

I annonser och media har Plipp beskrivit att tillväxten ska ske mycket snabbt, med målet att nå en värdering på 1 miljard US-dollar redan i år och därmed bli en så kallad unicorn.

För att nå dit behövs mycket kapital, och planen var att öka antalet aktier från 250 stycken till fem miljoner och sälja dem till hugade spekulanter. Huvudansvarig för kapitalanskaffningen är en entreprenör, som under många år hade en förtroendepost i Småföretagarnas riksförbund. Entreprenören har sålt aktier med varierad framgång, och i dagsläget uppges omkring 300 personer äga aktier i Plipp.

Ett problem är dock att det rent formellt fortfarande bara finns 250 aktier i bolaget. Även om det i årsredovisningen för 2020-2021 står att antalet aktier har ökats till fem miljoner så har någon nytryckning av aktier ännu inte registrerats av Bolagsverket. Enligt Plipps vd Carl-Henrik Zetterberg är det han själv som äger dessa 250 aktier, men Bolagsverket har på sitt håll fått besked om att det numera är den kapitalanskaffande entreprenörens fru som äger aktierna, och att hon skulle ha betalt 25 000 kronor för dem.

– Jag har absolut inte sålt mina aktier till henne och varför skulle jag sälja bolaget för 25 000 kronor när bolaget kommer att vara värt närmare 1 miljard kronor? Dokumentet är självklart förfalskat, säger Carl-Henrik Zetterberg till Realtid.

Entreprenörens fru skickade även in en ändringsanmälan till Bolagsverket om byte av styrelse, där hon själv tar plats som vd samtidigt som Carl-Henrik Zetterberg entledigas. Den 13 maj i år skickas dessutom ett pressmeddelande ut om detta – men det är i dagsläget raderat.

Att det är entreprenörens fru och inte entreprenören själv som frontar Plipp beror framförallt på att entreprenören själv förra året försattes i personlig konkurs. Läs Realtids separata artikel om hans syn på saken.

Utöver Zetterberg och entreprenörens fru så ingår även Lydia Liu i styrelsen – ett faktum som båda sidor ställer sig positiva till. Liu är även chef för China-Sweden Business Council, CSBC, och var tidigare kristdemokratisk fullmäktigeledamot i Nacka. KD uteslöt dock henne ur partiet när det visade sig att hon hade haft kontakter med den kinesiska kommunistpartiets påverkansorganisation Enhetsfronten. Enligt Bolagsverket ansökte Liu dock i tisdags om eget utträde ur styrelsen för Plipp.

ANNONS

Bolagsverket har i dagsläget skickat ut sju förelägganden till Plipp om kompletteringar i ett och samma ärende. Det handlar om allt från att Plipp uppgivit fel adress för sin icke ännu tillträdda revisor PricewaterhouseCoopers i Sverige AB till att det saknas röstlängder samt yttrande från en godkänd eller auktoriserad revisor. Totalt har Plipp hittills kompletterat ärendet 24 gånger – men Bolagsverket är fortfarande inte nöjd.

Carl-Henrik Zetterberg har, inte mindre än två gånger, skickat in en protest till Bolagsverket mot det som han anser vara en bolagskapning. Han har även fått hjälp i sin kamp mot entreprenören av Lars Olofsson som driver Malmöbolaget Prio Startup LTD och samarbetar med karriärcoachen Nina Jansdotter. Tillsammans undersöker de nu hur många personer som hittills har betalat för att få ett snyggt, men potentiellt värdelöst, aktiebrev i Plipp.

– Vi arbetar nu med en verifieringsprocess för att få fram alla namn. Problemet är att inte har redovisat alla som han haft kontakt med, i och med att han lurat dem att sätta in pengarna på sin hustrus bankkonto, säger Lars Olofsson till Realtid.

Har ni någon uppfattning om ungefär hur mycket pengar som entreprenören har lyckats dra in?
– När jag tittar på de uppgifter jag hittills har fått har det rört sig om investeringar från 25 000 kronor upp till 500 000 kronor. Om jag då tar ett genomsnitt för de 300 investerarna på 100 000 kronor per investerare, vilket är en konservativ beräkning, blir detta 30 miljoner. Till bolaget har det inkommit 5-7 miljoner kronor, och jag bedömer att det alltså fattas 20-25 miljoner kronor. Det finns dock indikationer på att det kan röra sig om ett bedrägeri på upp emot 50 miljoner kronor, eftersom flera större investerare har investerat stora belopp, säger Lars Olofsson.

Lars Olofsson har suttit i fängelse för bokföringsbrott, och hans bolag uteslöts från Småföretagarnas riksförbund efter att han skickat ett 15-tal fakturor som förbundet menade var felaktiga. Ett halvår efter uteslutningen stämde han sju av de nio kvarvarande styrelsemedlemmar på mångmiljonbelopp för uteblivna arvoden. Hans medhjälpare Nina Jansdotter slutade i förbundsstyrelsen tidigare än så, men säger att det absolut inte ligger någon personlig vendetta bakom deras agerande att försöka sätta stopp för entreprenörens fortsatta framfart i Plipp.

– Nej, det gör det absolut inte. Vi brinner för småföretagare och tycker att det ska vara schysst affärsklimat. Jag ogillar folk som bluffar och vill nu hjälpa till så att inte fler personer blir lurade. Att det finns mer än tio tidigare domstolsdomar på säger ju en hel del om hans sätt att fiffla, säger Nina Jansdotter till Realtid.

Enligt henne uppstod den första friktionen med entreprenören när hon och Lars Olofsson för några år sedan började ifrågasätta Småföretagarnas riksförbunds val att anlita Örebroföretaget Koncepta för att sälja medlemskap i förbundet.

– Styrelsen tecknade ett avtal med Koncepta att sälja medlemskap där mer än 80 procent av medlemsavgiften gick till Koncepta som ersättning för sålda medlemskap. När vi började ifrågasätta avtalet med Koncepta så åkte vi ut, säger Nina Jansdotter.

ANNONS

Hur historien med Plipp däremot slutar vet vi inte ännu, men Carl-Henrik Zetterberg är nu på gång att starta bolaget AB ePaywall Sweden. Det startar han tillsammans med Fredrik Friberg, som drivit utvecklingen av Plipp-konceptet. Syftet är att ta över konceptet för Plipp tillsammans med investerare – om Plipp inte kan drivas vidare som Zetterberg vill.

– Carl-Henrik Zetterberg är djupt bedrövad över att ha blivit förd bakom ljuset och bedragen, och den oro och befogad upprördhet som alla investerare känner. Nu sätts alla krafter till för att rätta till, få ordning på och upprätta ett förtroende. Konceptet är mycket bra och har stora förutsättningar och Carl-Henrik ber alla att ha lite tålamod med utredningen och att alla som är intresserade av Plipps framtid agerar konstruktivt och inte försvårar eller saboterar arbetet med att få ordning på verksamheten, säger Lars Olofsson.

Och vad händer med alla de som uppenbarligen har betalat in pengar i tron att de köpt aktier i Plipp?
– Ledningens ambition är att de som genomgått en validering av vad de trott sig investerat skulle kunna tilldelas en andel i Plipp-konceptet om man också delar ledningens fokus, målsättning och värderingar. Andelen skulle då stå i relation till det man trott sig investerat, säger Lars Olofsson.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS