Realtid

Evli tror på återhämtning inom M&A

"Vi ser en fortsatt stor efterfrågan gällande digitalisering, och stora effektiviseringsvinster driver viljan att öka konkurrenskraften. Detta gör att det finns ett starkt grundintresse att investera i digitalisering och teknik samt tjänsteleverantörer", säger Staffan Torstensson, partner på Evli Corporate Finance.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Den låga M&A-aktiviteten fortsatte under 2023 och aktiviteten minskade med 25 procent jämfört med 2022. Men med växande förhoppningar om en förbättrad makromiljö, och att marknaden förväntar sig räntesänkningar under 2024, kan M&A snart bli mer attraktivt igen för både industriella och finansiella aktörer. Det säger Staffan Torstensson, partner på Evli Corporate Finance, i samband med att Evli presenterar sin nya analys av den nordiska digitala tjänstesektorn där bolaget har intervjuat chefer på 40 nordiska företag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Undersökningen visar på optimism och är en klar indikation på en sektor som kommer att utvecklas starkt. En fortsatt bra efterfrågan på komplexa tjänster med högt teknikinnehåll. De tillfrågade är övertygade om att de kan leverera tillväxt under lönsamhet även i ett mer utmanande klimat. Vi ser fortsatt stort intresse att investera i sektorn samt ett flertal aktörer som vill stärka sina marknadspositioner, och tillsammans borgar det för en ökad transaktionsaktivitet under 2024, säger Staffan Torstensson.

Även om det fortfarande finns osäkerhetsfaktorer på marknaden, särskilt för det första halvåret, behåller branschföreträdarna en positiv syn på 2024. Hela 92 procent av cheferna förväntar sig högre intäkter 2024 och mer än hälften förväntar sig en högre lönsamhetsmarginal.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan gällande digitalisering, och stora effektiviseringsvinster driver viljan att öka konkurrenskraften. Detta gör att det finns ett starkt grundintresse att investera i digitalisering och teknik samt tjänsteleverantörer, säger Staffan Torstensson.

Några av de affärer som han tar upp som exempel är finska Etteplans köp av danska Strongit, HiQ som med hjälp av Triton köpte Ambientias konsultenhet, samt Brovikens köp av Agreat samt Advanias köp av RTS Group.

Vilka främsta osäkerhetsfaktorer kvarstår?
– Om köparna av tjänsterna skulle drabbas ytterligare negativt av lågkonjunkturen. Vi vill se att köpare av tjänsterna får ökat självförtroende att utveckla nya produkter och tjänster, säger Staffan Torstensson.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS