Från att tidigare ha stoppat ett uppköpsförsök överrumplar Fortnox huvudägare och styrelseordförande Olof Hallrup marknaden – med en affär som värderar bokföringsplattformen till nästan 55 miljarder kronor. Men i snart åtta månader har ingen ny vd rekryterats.
EQT vill plocka Fortnox från börsen – mitt i vd-vakuum


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- EQT och Fortnox styrelseordföranden Olof Hallrup lägger ett bud på 90 kr per aktie, vilket värderar SaaS-bolaget till 54,9 miljarder kronor – en dramatisk vändning från Hallrups tidigare motstånd mot uppköp.
- Fortnox står fortfarande utan permanent vd efter Tommy Eklunds avgång. Tajmingen för budet väcker frågor om ledarskap och bolagets framtid.
- Trots en premie på 38 procent ifrågasätter vissa om budet är tillräckligt generöst för ett snabbväxande SaaS-bolag med starka marginaler. Budgivarna menar att bolaget behöver privatiseras för att fortsätta växa.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
När riskkapitaljätten EQT (börskurs EQT) och Fortnox (börskurs Fortnox) styrelseordförande Olof Hallrup på måndagen lade ett gemensamt bud på 90 kronor per aktie för bolaget, reagerade marknaden omedelbart.
Vid Stockholmsbörsens öppning rusade aktien 36 procent, skriver Omni Ekonomi.
Missa inte: Fortnox vd om abrupta avgången: ”Kan alltid vara efterklok”. Realtid
Budet representerar en premie på 38 procent jämfört med fredagens stängningskurs och värderar SaaS-bolaget till 54,9 miljarder kronor, enligt Breakit.
Bitter eftersmak
Men i affärer är tajming allt – och i just det här fallet väcker uppköpserbjudandet frågor.
”Att budet… kommer när bolaget står utan en permanent vd sedan Tommy Eklunds oväntade avgång förra sommaren ger lite bitter smak i munnen”, skriver Dagens Industris Jonathan Axelsson.

Fortnox aktie störtdyker efter kritisk FT-artikel
Är Fortnox övervärderat – och hur kommer det sig att siffrorna ser så himla bra ut? Många frågor väcks i Financial Times granskning.
Sedan Eklunds abrupta avgång i augusti har Fortnox styrts av tillförordnade vd:n Roger Hartelius. Samtidigt har rekryteringsprocessen dragit ut på tiden – ett faktum som Hallrup själv kommenterade förra veckan.
”Vill man ha det bästa kan det ta lite tid”, förklarade han för Breakit och tillade: ”Inte ens jag tycker att Växjö är världens metropol.”
Senaste nytt
Ett oväntat besked
Tillgången till flygförbindelser mellan Stockholm och Växjö, där Fortnox har sitt huvudkontor, framhölls som en försvårande omständighet i rekryteringen.
Men i samma intervju lovade Hallrup ett ”väldigt plausibelt, tydligt och klart svar” om vd-situationen inom 14 dagar.
Svaret visade sig vara dramatiskt annorlunda än vad marknaden hade väntat sig.
Läs även: Nytt överbelastnings-angrepp mot Fortnox. Realtid
Från motståndare till budgivare
För branschkännare kan situationen kanske höja på ett och annat ögonbryn.
När norska Visma 2016 försökte köpa Fortnox för 1,4 miljarder kronor var det just Hallrup, då med cirka 24 procent av aktierna, som stoppade affären, skriver Dagens Industri.
Nu står han själv på budgivarsidan, i en affär som värderar bolaget cirka 35 gånger högre.

EQT säljer svenskt bolag för 9,8 miljarder
EQT VIII-fonden säljer det svenska bolaget Dellner Couplers till Wabtec för 890 miljoner euro.
Experten: Snålt
EQT-partnern Ali Farahani försvarar budet:
”Multipeln på omsättningen som budet motsvarar är den högsta som erbjudits inom mjukvarusektorn i publika sammanhang globalt”, säger han till Dagens Industri.
Men kritiska röster menar att budet är snålt trots den till synes generösa premien.
Missa inte: Nye vd:n kommer att styra EQT från London. Realtid
”För ett tillväxtbolag med skyhöga marginaler och stora möjligheter till fortsatta prishöjningar och expansion är det snålt. För att inte tala om hur premien hade stått sig i en amerikansk kontext”, skriver DI:s Axelsson.
Enligt vad Dagens Industri erfar finns det också storägare som är missnöjda med budnivån.
Strategiska upplägget
Budgivarna argumenterar för att Fortnox står inför ett vägskäl där stora investeringar i produktutveckling och eventuella förvärv kommer att krävas. Detta görs enligt dem bäst i en privat miljö.
”För att kunna fortsätta den fantastiska tillväxtresa som Fortnox haft behövs mer investeringar göras. Ibland är börsen inte den bästa miljön att vara i när det kommer till den här typen av långsiktiga investeringar”, förklarar Farahani för DI.

EQT landar två affärer för totalt 87 miljarder
Det svenska riskkapitalbolaget är inblandat i två storaffärer.
För SaaS-branschen i Sverige representerar affären en milstolpe som visar på både den höga värdering som finns i segmentet och den fortsatta konsolideringen.
För investerare blir frågan om man ska ta hem vinsten nu eller om man, som vissa storägare antyder, bör kräva en högre premie.
Läs även: Riskkapitalisternas seger – efter donationen till Moderaterna. Realtid