Realtid

Entreprenören om turerna i Plipp: “Nu är det krig!”

Anders Frick
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

Entreprenören som anklagas för att ha kapat företaget Plipp slår tillbaka och säger till Realtid att den tidigare(?) vd:n Carl-Henrik Zetterberg enbart äger 0,1 procent i bolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vem äger startupbolaget Plipp? Vart har investerarnas miljoner tagit vägen? Och vem är egentligen vd? Det skrev nyligen Realtid om. 

Carl-Henrik Zetterberg var tidigare vd för Plipp – och är enligt egna uppgifter fortfarande det. Han anklagar en entreprenör för att ha kapat bolaget och tillsatt sin fru som både ensam ägare och vd. Enligt entreprenören själv var det visserligen Zetterberg som hanterade köpet av lagerbolaget Firma Grundstenen 166143 från Svenska Standardbolag, men att det sedan var hans fru som köpte bolagets alla 250 aktier i samband med att det ombildades till Plipp.

Entreprenörens fru har ett aktiebrev där det står att hon äger alla 250 aktier. Brevet är daterat den 1 november 2021 – och bär en underskrift av Carl-Henrik Zetterberg, något som Zetterberg själv dock menar är en förfalskning.

– Den 22 juli betalade min fru för aktierna, alltså samma dag som lagerbolaget köptes och vi fick en generalfullmakt från Svenska Standardbolag. Att själva aktiebrevet skrevs i november beror på att det behövdes göras klart inför årsstämman. Aktiebolag behöver inte ha aktiebrev, men som aktieägare har du rätt begära ut aktiebrev vilket vi alltså gjorde innan årsstämman, säger entreprenören till Realtid och fortsätter:

– Namnteckningen är tryckt och alltså inte ditskriven av Zetterberg personligen, men däremot gav han sitt OK till att göra så. Det är gjort även till andra aktieägare och helt enligt aktiebolagslagens regler. Det är först i efterhand som Zetterberg menar att det inte längre är OK, säger entreprenören.

Trots att entreprenörens fru frontar företaget vill entreprenören fortfarande vara anonym men poängterar att han inte har något att dölja.

– Nu är det krig i bolaget, men det är inte för att Plipp är värdelöst utan för att det är värdefullt. Här finns enastående möjligheter att lyckas, bara vi kan lägga detta bråk bakom oss, säger entreprenören.

Han berättar att han 2019 började med verksamheten och att han tidigt 2020 ansökte om patent och varumärkesregistreringar. Samma år anlitades högerextremisten Fredrik Vargas Friberg som teknikchef för att bedriva utvecklingsarbetet. Därefter bjöd entreprenören in de första externa ägarna att investera.

ANNONS

Som Realtid har skrivit  var tanken att de 250 ursprungliga aktierna skulle bli fem miljoner aktier. Delar av dessa blivande aktier ingår i fyra personalfonder som ursprungligen skapades för finansieringsförsäljning, för att kunna knyta nyckelpersoner till bolaget samt för affärsstimulans vid knytande av avtal. Aktierna från personalfonderna har sedan sålts för olika belopp; 5, 6, 10, 25 eller 32 kronor per aktie.

Entreprenören säger att Carl-Henrik Zetterberg själv har köpt 5 000 aktier på detta sätt, vilket Zetterberg bekräftar.

Hur mycket pengar har ni fått in från de 300 aktieägarna?
– Totalt handlar det om ungefär 20 miljoner kronor, varav 14 miljoner kronor kommer från de 300 externa aktieägarna och 6 miljoner kronor från huvudägarna. Mycket av detta har gått till lokalhyra, anställda, inhyrda konsulter samt utvecklingsteam utomlands. Verksamheten kostar i nuläget mellan en halv och en miljon kronor per månad, säger entreprenören.

Pengarna har köparna vid några tillfällen betalat in direkt till Plipp, men oftare till entreprenörens frus bankkonton. Sedan har hon skickat dem vidare till Plipp.

– Personalfonder är så kallade enkla bolag med huvudägaren som huvudman. Det här är en effektiv och flexibel finansieringsmetod som används inom bolagsuppbyggnad då och då. Metoden har betalat Plipps alla kostnader från start, förutom de insatser som under 2019 och 2020 betalades direkt av grundar- och ägarfamiljen. Att låta pengarna till Plipp gå via personalfonderna och därmed min fru är helt enligt gällande lagstiftning, säger entreprenören.

Han har själv administrerat aktieboken för de fem miljoner aktierna under bildande, och på Realtids fråga varför det tycks finnas olika versioner av aktieboken så säger han att det bara finns en och endast en aktiebok.

– Däremot har det florerat olika versioner av ägarförteckningen och i några av dem kan det mycket väl ha funnits med aktier som planerades att köpas/säljas – trots att affärerna ännu inte var genomförda, säger entreprenören.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Han medger dock att 500 000 aktier noterats som förvaltarregistrerade av Barclays bank samt ungefär 400 000 aktier som ägda av ett brittiskt företag – trots att det i själva verket var entreprenörens fru som ägde dem.

ANNONS

– Det är visserligen inte olagligt, men det har inte informerats öppet att huvudägaren stod bakom dem, vilket är fel, säger entreprenören.

Du är förresten själv tidigare dömd i domstol ett 15-tal gånger. Det handlar bland annat om fall där du har tagit emot pengar för att göra investeringar i olika bolag – men sedan inte gör det. Hur ser du på det?
– Jag har en stor skattetvist som gjorde att jag gick i personlig konkurs. Jag har även ett antal mindre andra tvistemål, samt blev dömd för en försenad årsredovisning för tio år sedan. Det är ju jobbigt, men inget som har påverkat Plipp, säger entreprenören.

Har du själv investerat i Plipp och vet något mer? Hör av dig till Realtid>>

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]