Realtid

Efter storaffären inom bokföring: ”Vi var inte desperata att sälja”

Viktor Stensson, Bokio, Visma
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 07 mars 2022Publicerad: 07 mars 2022

Bokio har på senare tid seglat upp som en allt vassare aktör på marknaden för digitala bokföringstjänster. Vid årsskiftet hade Bokio 63 000 aktiva månadsanvändare, varav 20 000 betalande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att det var konkurrenten Visma som nyligen köpte Bokio så kommer verksamheten att drivas vidare som ett separat bolag.

– Vi kommer inte att integreras i Visma utan de vill att vi fortsätter att jobba på som vanligt. Vi kommer att vara självständiga, men framöver ha en industriell ägare, säger Viktor Stensson, grundare och vd för Bokio, till Realtid.

Enligt nättidningen Breakit handlar det om en affär i miljardklassen,men Viktor Stensson vill inte kommentera köpeskillingen.

Är ni nöjda med Vismas ersättning?
– Det blir ingen affär om inte alla är nöjda. Får man inte det man vill ha så blir det ingen affär, det är ganska så standard. Vi var inte desperata att sälja och de var inte heller desperata att köpa, säger Viktor Stensson.

Bland de som cashar in mest på affären finns den största ägaren Svea Ekonomi, följt av grundarna Viktor Stensson och Mikael Eliasson. Därefter följer Creandum och Techno Creatives.

Grunden till Bokio uppstod när Viktor Stensson och Mikael Eliasson kombinerade sitt bokförings- och faktureringssystem med ett lönesystem som utvecklats av Joel Rozada och Emma Rozadas, grundare av Techno Creatives. Det var också i Techno Creatives lokaler som Bokio först höll till, men under de senaste fem åren har Bokio dock haft egna lokaler på Avenyn i Göteborg för sina 80 anställda.

Techno Creatives har en historia av att starta och driva många olika projekt och företag, och genom köpet av Bokio kommer det in en del nya pengar i det västsvenska ekosystemet för startups – något som Viktor Stensson ser positivt på.

– Det är alltid bra för ett ekosystem när det kommer in pengar, särskilt när det är en annan typ av pengar än sådana som kommer från exempelvis fastigheter. Samtidigt är det inte så att Göteborg är en isolerad enklav; Marknaden är superglobal, och bra bolag kommer alltid att kunna attrahera kapital. Om man upplever att det inte stämmer för Göteborg så beror det nog på att man själv har tagit på sig offerkoftan, säger Viktor Stensson.

ANNONS

Under 2020 gick Bokio ihop med Red Flag och rekryterade även sin ingenjörschef från Spotify. Det senast inrapporterade räkenskapsåret var 2020 och då omsatte Bokio drygt 9 miljoner kronor, samtidigt som förlusten var 65 miljoner kronor. Omsättningen under 2021 var preliminärt 12,8 miljoner kronor. I höstas tog bolaget in 35 miljoner kronor från bland andra Creandum, Svea Ekonomi och Inbox Capital. 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS