Det är inte hållbart, säger stjärnkocken René Redzepi till The New York Times. I slutet av 2024 lägger han ner världens mest trendsättande restaurang de senaste 20 åren.
Efter 20 år – nu stänger René Redzepi lyxkrogen Noma
Mest läst i kategorin
Tre Michelin-stjärnor. Utnämnd till världens bästa restaurang fem gånger. René Redzepi är möjligen den mest trendsättande restaurangkocken av alla under de senaste 20 åren. Han skapade det nya nordiska köket som har fått effekter runt om i världen. Nu väljer han ändå att lägga ner sin legendariska Noma, skriver The New York Times. I slutet av 2024 är det över, och restaurangen kommer inte längre att välkomna gäster regelbundet.
Restaurangen blir istället ett heltidsanpassat livsmedelslaboratorium som ska utveckla nya rätter och produkter åt e-handelsföretaget Noma Projects. Matsalen kommer endast att öppnas periodvis för popup-projekt, skriver The New York Times.
Till New York Times säger han att kalkylen att betala restaurangens närmare 100 anställda hyfsat, samtidigt som kvaliteten bibehålls utan att göra det ännu dyrare för gästerna, inte går ihop. Han säger till tidningen att han länge trodde att det var omöjligt att driva på samma höga nivå i längden. Det var först när han fick stanna hemma under pandemin som han tog sig tid att ställa frågan om hela affärsmodellen för fine-dining var mogen för ersättning.
– Vi måste tänka helt nytt i hela branschen, säger han till New York Times.