Realtid

"2023 – ett gyllene läge för investerare"

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 29 dec. 2022Publicerad: 29 dec. 2022

Enligt Preqin, ett brittiskt investeringsdataföretag, har det under 2022 varit en minskning med 42 procent av nya investeringar från VC-företag

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investmentbanken Carlsquare har gjort en egen analys av alla investeringar i svenska företag under perioden 2015–2022.

Carlsquares analys visar också att det under 2022 har varit ett lägre antal genomförda affärer än under 2021, men totalen för 2022 är fortfarande högre än det historiska genomsnittet (2015 – 2022 Q3). De totala affärsvolymerna har också legat över det historiska genomsnittet.

B2C och IT är de enda sektorerna som kommer in under det historiska genomsnittet.

Ängel- och VC-investeringar i tidigt skede visar på en tillbakagång under året, medan det har varit relativt hög aktivitet när det kommer till VC-investeringar i senare skede. Andelen affärer med icke-svenska investerare är fortfarande på höga nivåer, men inte lika hög som 2021.

– 2022 har faktiskt varit ett ok år sett till historiska medelvärden, men det finns mer kapital och fonder på marknaden nu så aktiviteten borde egentligen ha varit högre än det historiska genomsnittet. Man kan konstatera att investerare verkligen har varit mer försiktiga i år, säger Anders Elgemyr, managing partner på Carlsquare.

Erik Lundberg, Partner och Head of M&A Sverige på Carlsquare, räknar med att 2023 kommer att bjuda på en rejält ökad aktivitet bland investerare.

ANNONS

– Nu när värderingarna har fallit så pass är det ett gyllene läge där investerare kan göra kanske sina allra bästa affärer. Många av de allra största bolagen har startats i lågkonjunktur och det är där investerarna har fått explosiv avkastning på tidiga investeringar. Några exempel är Microsoft, grundat 1975 i slutet på oljekrisen, Google grundades 1998 precis innan dot-com-bubblan sprack och till sist och kanske mer känt här hemma  har vi Spotify grundat 2006 precis i början av ”The Great Recession”. De hade alla svårt att få kapital initialt. Nästa generations Googles och Spotifys kommer finnas därute och behöva kapital under 2023 och det tror vi att många investerare har lärt sig. Investeringsviljan finns där ute, säger Erik Lundberg.

Källa: Pitchbook
Uppgifterna omfattar investeringar i företag med huvudkontor i Sverige. VC, Angel, Seed, Growth/Expansion-affärer under perioden jan 2017 – YTD 2022 har samlats in från Pitchbook. REITs och fastighetsserviceföretag har exkluderats. Real estate investment trust är en associationsform med särreglerad beskattning som finns i ett stort antal länder. REIT kan på svenska översättas Fastighetsfond,  men den engelska förkortningen används mest även i Sverige.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS