Juridik Nyhet

Advokater: Unga vill ha ett annat ledarskap

Panelen frågas ut av Realtids Johan Såthe.
Publicerad
Uppdaterad

Förr sökte man sig till advokatyrket för att man inte ville ha någon chef. I dag vill de unga ha ett tydligt och samtidigt individanpassat ledarskap. Hur ska man lyckas med det? Realtid plockade upp tips från fyra starka branschprofiler.

Rakel Lennartsson

Ha kul på jobbet! Ägna er åt de 90 procent popcorn som poppar, fastna inte med de 10 procent som ligger kvar opoppade i kastrullen. Odla tillit och ge mandat. Lev som ni lär.

Så låter tipsen när Realtid frågade fyra starka branschprofiler om deras bästa ledarskapsråd. Profilerna är i ordning: Biörn Riese, Senior adviser och advokat på egna byrån Jurie, Sara Sparring Advokat och grundare Synch, Tobias Wåhlén COO DLA Piper, Helena Woodcock senior rekryteringskonsult Jure.

På torsdagen frågades de ut av Realtids chefredaktör Johan Såthe i ett panelsamtal arrangerat av Regi som ligger bakom branschstudien Årets advokatbyrå.

Annons

Ledarskap var temat för samtalet. Att det är viktigt var alla överens om, men vägen dit kan se olika ut.

Sara Sparring och hennes medgrundare på advokatbyrån Synch valde att hoppa av den stora internationella byrån för att bygga eget. Det blev en byrå som ska likna ett “vanligt” företag i så hög utsträckning som möjligt. På Synch finns ingen partnerstruktur.

– 40 procent av vinsten delas ut till alla medarbetare. 60 procent återinvesteras i verksamheten, säger Sara Sparring.

Annons

Det sägs att delägarmodellen är ett hinder för utveckling. Dels uppmuntrar den typiskt sett inte till att återinvestera i verksamheten och bygga företag utan belönar i slutet av året, och i slutet av karriären, enskilda för deras hårda arbeta. Dels innebär up or out-modellen att man tappar duktiga medarbetare längs vägen.

– Jag träffar de som försvinner, duktiga jurister som älskar sitt jobb men inte vill bli delägare. Det är synd att byråerna tappar dem, säger Helena Woodcock på Jurek.

Hon betonar att unga människor vill ha ett annat och mer individanpassat ledarskap. I det ligger också alternativa karriärvägar.

Annons

Biörn Riese, med ett långt förflutet i branschen och på Mannheimer Swartling, i dag seniorrådgivare i egen byrå, talar om vikten att släppa fram ledarskapet.

– Man måste ta sig bort från att delägarna är med och styr allting. Man måste ha ett ledarskap där delägarna är beredda att ta ett steg tillbaka och överlåta ledarskapet till managing partner och styrelse, säger han och fortsätter:

– Jag började i advokatyrket för att jag inte ville ha en chef – det var ett fritt yrke trodde jag då – men i dag efterlyser unga människor ett tydligt ledarskap.

Ledarskap handlar också om att arbeta tillsammans.

– Vem är till för vem, är det delägarna som är till för byrån eller byrån som är till för delägarna? Det är viktigt att man pratar om det som byrå. Delägarsamsyn är en färskvara och och en sådan diskussion måste pågå hela tiden säger Tobias Wåhlén, COO på DLA Piper.

Att hans roll finns är ett tecken på att byråerna börjar se annorlunda på frågan, menar han.

– Man inser att man måste lägga tid på annat än att bara leverera till klienter och det är ett arbete som kräver mycket mer tid än en delägare kan få fram.

Utan klienter ingen verksamhet. Men kanske håller medarbetarna på att bli ännu viktigare. Därför har ledarskap blivit en nyckel till framtiden för advokatbyråerna.

Annons