Realtid

Advanced Soltech till börsen med högre räntekostnader än rörelsevinst

Advanced Soltech, Max Metelius
Advanced Soltechs vd Max Metelius är övertygad om det kommer att finnas ett intresse av att låna ut pengar till bolaget. "Absolut. Som du vet är det här extremt grönt och koldioxideffektivt så det finns ett stort intresse. Det här är precis det som internationella affärsmän vill göra – finansiera något som minskar koldioxidutsläppen."
Annelie Östlund
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 28 okt. 2021Publicerad: 28 okt. 2021

Noteringsaktuella Advanced Soltech har byggts upp med hjälp av dyra high yield-obligationer. ”Risken är skyhög. Jag kan inte se hur de ska lösa finansieringsfrågan”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.     

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I går, onsdag, gick anmälningsperioden för Advanced Soltechs nyemission om närmare 200 miljoner kronor ut och på fredag särnoteras aktien på First North. Modern Soltech Energy har varit en småspararfavorit, och har närmare 70 000 aktieägare.  
   
Advanced Soltechs affärsidé är att finansiera, bygga, äga och förvalta solcellsanläggningar åt kunder i Kina som förbinder sig att köpa den producerade elen på 20-åriga kontrakt.    
   
I en påkostad annonskampanj i flera stora tidningar förklarar Advanced Soltech att nära hälften av världens alla nyinstallationer av solenergianläggningar görs i Kina – samtidigt som mer än 60 procent av all el som produceras i landet kommer från kolkraft.    
   
Grön solenergi som ska ersätta kinesisk kolkraft – det går knappast att föreställa sig en hetare marknad.    
   
Men risken är skyhög.    
   
Till att börja med har verksamheten byggts upp med hjälp av finansiering från en rad high yield-obligationer – varav lejonparten hanterats av de av Realtid omskrivna Jool och SIP Nordic Fondkommission.  
 
De senaste åren har bolaget ökat sin obligationsskuld rejält – från drygt 300 miljoner kronor 2018 till 942 miljoner idag med en snittränta på 8,9 procent.   
   
Det kan jämföras med det egna kapitalet som vid halvårsskiftet uppgick till 220 miljoner kronor.   
   
Stora lån i kombination med höga räntor har resulterat i ohållbara räntekostnader som under 2020 uppgick till 124 miljoner kronor. Det kan jämföras med rörelseresultat för samma period på 76 miljoner.    
   
Dessutom går löptiden för samtliga obligationer ut under 2023. Det betyder att lån om närmare 1 miljard då måste refinansieras.    
   
I det omfattande emissionsprospektet varnas det för vad som händer om obligationerna inte kan refinansieras: ”Om koncernen inte kan erhålla refinansiering av SOLT Obligationerna på tillfredsställande villkor, kommer Koncernen tvingas vidta åtgärder som att minska eller skjuta upp sina aktiviteter, förvärv, investeringar eller sälja tillgångar, omstrukturera sin skuld eller söka ytterligare kapital från aktieägarna.”   
   
I den mer lättillgängliga marknadsföringen är riskerna inte alls lika uttalade. I intervjuer med media pratar vd Max Metelius om bolagets avsikt att sänka finansieringskostnaderna för att förbättra lönsamheten. Det sägs ingenting om att den nuvarande finansieringen är helt ohållbar.   
   
Hittills har bolaget haft svårt att få en del obligationslån fulltecknade. Till Realtid säger Max Metelius dock att han är övertygad om det kommer att finnas ett intresse av att låna ut pengar till bolaget.    
   
– Absolut. Som du vet är det här extremt grönt och koldioxideffektivt så det finns ett stort intresse. Det här är precis det som internationella affärsmän vill göra – finansiera något som minskar koldioxidutsläppen.    

Inga banklån   

Samtidigt står det klart att Advanced Soltech haft problem att hitta finansiering – till ett hållbart pris. Och bankerna har uppenbarligen ratat bolaget – i balansräkningen finns inga skulder till kreditinstitut.    

– I ett uppbyggnadsskede är man hänvisad till den här typen av lån. Som onoterat bolag eller om du är fastighetsutvecklare – då ligger du på 9 till 10 procent, säger Max Metelius.    

Han menar att särnoteringen kommer skapa helt nya möjligheter till billigare finansiering.    

– Så fort vi är klara med vår notering kommer vi att börja arbeta med vår finansieringsstruktur.    

Men Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, efterfrågar klarare besked än så.    

– Finansieringen är ett problem man måste lösa. Och i prospektet hittar jag inte svaret på hur det ska gå till, säger han och fortsätter:    

ANNONS

– Att ingen varit beredd att låna ut pengar till lägre ränta än 9 procent visar på hur hög risken är.    

Kapitalintensiv verksamhet   

Samtidigt som bolaget hittills lånat dyrt, är verksamheten mycket kapitalintensiv. Detta eftersom Advanced Soltech inte säljer de solcellsanläggningar som byggs utan äger och förvaltar dem.    

– Bolaget har jättehöga tillväxtambitioner. Utöver att obligationslånen ska refinansieras behöver man hitta kapital för fortsatt tillväxt, säger Joakim Bornold.    

I den aktuella nyemissionen får de externa garanter som garanterat 50 miljoner 6 procent av garantibeloppet. Sammantaget har emissionen på 196 miljoner kronor emissionskostnader på 20 miljoner, så kvar blir 176 miljoner. Enligt prospektet räcker de pengarna endast till att täcka behovet av rörelsekapital den närmaste tolvmånadersperioden.   

Av:
Torbjörn Isacson
Annelie Östlund

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS