Realtid

ABG Sundal Collier: "Vi konkurrerar med de amerikanska bjässarna”

Jonas Ström, vd och koncernchef för ABG Sundal Collier.
Jonas Ström, vd och koncernchef för ABG Sundal Collier.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 14 okt. 2021Publicerad: 14 okt. 2021

Efter ett rekordkvartal vill ABG Sundal Collier fortsätta att växa. ”Vår förmåga att växa är helt avhängigt av att vi har duktigt folk”, säger vd Jonas Ström.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högtryck efter sommarsemestern – så kan tredje kvartalet, som normalt sett är det svagaste på året för ABG Sundal Collier, sammanfattas.

I år levererar investmentbanken det starkaste tredje kvartalet någonsin med en omsättning på 561 miljoner norska kronor – en ökning med 55 procent jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan. Vinsten ökade med hela 88 procent till 126 miljoner kronor.

Med så mycket vind i seglen vill ABG Sundal Collier fortsätta växa – vilket innebär att bolaget är ute med håven och letar talanger.

– Vår förmåga att växa är helt avhängigt av att vi har duktigt folk. Vi är uppe i 320 medarbetare nu vilket innebär att vi vuxit med 10 procent det senaste året. Och jag ser framför mig att vi ska växa med 10 procent även det kommande året, säger vd Jonas Ström.  

Det innebär att investmentbolaget med ljus och lykta letar efter ett 30-tal personer.

– Framför allt har vi rekryterat folk till företagsrådgivning och aktieemissioner.

Det är till dessa affärsområden som ABG Sundal Collierska fortsätta rekrytera. Men konkurrensen om talangerna är hård – och nu har också amerikanska bjässar som JP Morgan och Goldman Sachs tryckt ned den egna flaggan än djupare på nordisk mark efter brexit.

JP Morgan meddelade nyligen att stora delar av det nordiska teamet inom ”investment banking” och ”corporate banking” omlokaliserats från London till Stockholm, att man nyanställt cirka 20 procent och tänker fortsätta rekrytera.

ANNONS

– När vi pratar om ökad konkurrens från internationella aktörer handlar det mer om folk, säger Jonas Ström och fortsätter:

– Än märker vi inte av att konkurrensen om uppdrag hårdnat – men det är för tidigt att säga att vi inte kommer att göra det.

Dämpad IPO-marknad

I rapporten för tredje kvartalet pratar ABG Sundal Collier om en ”solid och diversifierad pipeline” som sträcker sig in fjärde kvartalet och in i nästa år. Samtidigt spår Jonas Ström att marknaden för börsintroduktioner kommer att dämpas något framöver.

– Jag tror att vissa bolag tar ett djupt andetag och kommer fram till att de ska jobba på ytterligare ett litet tag i privat miljö och att vi kommer att se lite längre ledtider på vissa börsnoteringar och emissioner.

Enligt Jonas Ström har marknaden kommit in i en mer ”mogen fas”.

– Investerarna är inte lika rädda för att missa transaktioner. När det var som allra hetast i början på året gick alla börsintroduktioner och emissioner väldigt bra. Nu har vi kommit in i något som mer liknar ett normalläge. Investerare är mer selektiva, de deltar inte i allt. De är mer noga med värdering. Marknaden är sundare helt enkelt.

– Fortfarande är dock tillgången på riskvilligt kapital stor – det riskvilliga kapitalet har bara blivit mer rationellt.

ANNONS

– Framöver tror jag vi får se fler företagsaffärer – bolag konsoliderar och växer vidare i privat miljö. Eller att företag söker sig till obligationsmarknaden som växer väldigt kraftigt nu.

Varför ser vi en sådan tillväxt inom obligationsmarknaden?
– Den långa trenden är att Sverige börjar ta efter internationella kapitalmarknader där banker spelar en fortsatt stor roll, men inte totalt dominerar lånesidan till företag. Skälet är delvis att vissa svenska bolag, bland annat fastighetsbolag, blivit så stora att de slår i taket – våra svenska banker räcker inte till och därför söker de sig till obligationsmarknaden. Ett annat skäl är att kapitalinflödet till obligationsmarknaden har varit väldigt starkt – och fortsätter att vara det.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Östlund
Annelie Östlund
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]