Realtid

1Komma5 lanserar virtuellt kraftverk som ger GRATIS EL: ”Kontraktet är obegränsat”

Philipp Schröder, grundaren och hjärnan bakom 1Komma5°.
Philipp Schröder, grundaren och hjärnan bakom 1Komma5°.
Anders Frick
Uppdaterad: 19 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

Under torsdagen lanserade cleantechbolaget 1Komma5° en ny produkt som garanterar elkonsumenter gratis el, minst 15 000 kWh per år. Produkten går under namnet Dynamic Pulse och kombinerar energioptimering med frekvensregleringsteknik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1Komma5° gick tidigare under namnet Cellsolar och har Klarnagrundaren Niklas Adalberthsriskkapitalbolag Norrsken VC som delägare. Bolaget har förvärvat 35 företag de senaste två åren, inklusive danska Viasol, och erbjuder solpaneler samt producerar egen kisel.

Under torsdagen lanserade 1Komma5 lösningen Dynamic Pulse, ett virtuellt kraftverk som ska ge kunderna helt gratis el. Lanseringen gjordes i samband med ett kundevenemang i Stockholm, där bland annat Niklas Adalberth och Philipp Schröder, grundaren och hjärnan bakom 1Komma5°, deltog. Dynamic Pulse är en vidareutveckling av bolagets energihanteringsplattform Heartbeat, som styr den tillgängliga elen från solcellssystem, villabatteri eller elnätet när strömmen är billig och kopplar den till hushållets förbrukning.

En av de främsta nycklarna till gratiselen är FCR, vilket står för ”Frequency containment reserves” (frekvenshållningsreserver). Det innebär att stödsystem som exempelvis hembatterier kan vara med och upprätthålla korrekt frekvens i elnätet – något som Svenska Kraftnät öppnade marknaden för under 2019, och som i dagsläget ger rejält betalt till den vars snabba hembatterier är med i systemet. Ersättningen för FCR är i dagsläget så hög att 1Komma5 årligen garanterar minst 15 000 kWh med gratis el till de kunder som kopplar in sig i systemet.

– Men om FCR-ersättningen räcker till mer än 15.000 kWh per år så kommer detta kunden till godo. Gränsen på 15 000 kWh är något som vi själva har satt upp som en miniminivå, men vi behåller alltså inte den eventuella överstoden utan den går direkt till kunden, säger Philipp Schröder till Realtid.

Kraven på kunden är att ha en lösning som består av ett hembatteri på minst 10 kWh och ett solcellssystem på minst 10 kWp – samt 1Komma5:s mjukvarumässiga lösning Dynamic Pulse och Heartbeat.

– Nyckeln till vårt erbjudande om gratis el är att Heartbeat och Dynamic Pulse blandar FCR med optimering av den egna förbrukningen och dynamiska pristariffer, säger Philipp Schröder, som tidigare arbetade på Tesla och Sonnen.

Just nu är FCR-ersättningen väldigt förmånlig, men vad händer om den minskar?
– Just blandningen gör att vi kan sprida ut riskerna. Nästa år kommer vi dessutom att inkludera både värmepumpar och elbilsladdare, och vårt mål är att helt ersätta 22 kärnkraftverk i baslast, säger han.

Philipp Schröder förklarar att erbjudandet initialt gäller bolagets nya kunder, men att man under 2024 även kommer att ge tidigare kunder möjlighet att ta del av det. Även kunder som har andra lösningar än de från 1Komma5 kan omfattas.

ANNONS

– Ja, även de som har installationer från andra än oss också beställa lösningen för 1000 Euro. Detta är förmodligen möjligt för alla svenska familjer att skaffa, säger han.

Finns det verkligen ingen hake?
– En begränsande faktor för oss är battteriproduktionen. I år handlar det om maximalt 10.000batterier och nästa år kan vi ta fram 50 000 batterier, så det är max, säger han.

Inget mer?
– Om det skulle hända något liknande kriget i Ukraina som gör att situationen på elmarknaden skulle bli helt galen så har vi en möjlighet att avsluta kontrakten, men generellt sett är våra kundkontrakt inte tidsbegränsade, annat än att man minst måste vara med i ett år. Men i övrigt är kontraktet obegränsat i tid, säger Philipp Schröder.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]