Annons

Annons

Utpekad som brottsling – får skadestånd av staten

Det tog över ett år för polisen att få bort Javier Zavala som felaktigt var registrerad i belastningsregistret. På grund av kränkningen får han 26.000 kronor i skadestånd av staten.

– JK gör en helt riktig bedömning i sak men sedan tycker jag att det varit rimligt med högre ersättning, säger Clarence Crafoord, chefsjurist på Centrum för rättvisa som varit ombud för Zavala.

CFR har engagerat sig i fallet då det sätter fingret på två faktorer, dels att svenska myndigheter måste vara vaksamma, så att den personliga integriteten inte kränks samt att långsam hantering inom rättsväsendet; domstol och polis kan få ödesdigra konsekvenser.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik.

Annons

Annons

Det var i januari 2004 som Zavala fick ett brev från länsstyrelsen. Det stod att han registrerats i belastningsregistret som dömd till ett nio månaders fängelsestraff för försök till grovt rån i Norge. Då Zavala inte varit i Norge sedan barnsben vände han sig genast till myndigheterna med studie- och arbetsintyg från den aktuella perioden och protesterade mot den felaktiga uppgiften. Därefter kontaktade han själv polisen.

Att det tog över ett år att få bort Javier Zavala har Crafoord svårt att förstå eftersom Zavala själv kontaktade polisen och förklarade orimligheten i att ha suttit i norskt fängelse.

– Jag skulle ha lite större förståelse om han inte ringt och upplyst polisen men när de väl får informationen och insett att man gjort fel borde felet rättats till nästan samma minut, eller samma dag.

Från svenskt håll påpekar JK i domen att svenska myndigheter inte kan ta ansvar för felaktiga uppgifter som härstammar från norska myndigheter. Å andra sidan blev de upplysta om felaktigheter från Norge 14 månader tidigare än uppgifterna togs bort ur registret.

Förutom obehaget att ha fått sin identitet stulen så blev ytterligare en konsekvens att Javier Zavala bland annat förlorade sitt arbete som säkerhetsvakt under sex veckor.

Centrum för rättvisa yrkade ett skadestånd på 100.000 kronor. Trots att utfallet blev 26.000 kronor är Crafoord ändå nöjd över JK:s beslut i själva sakfrågan.

– I Sverige har vi, generellt sett, ganska låga ersättningsnivåer. Om man till exempel jämför med långsam handläggning i domstol där någon fått väntat tre-fyra år har JK kommit fram till ersättningsnivåer på 5.000 kronor - nivåer som sedan överklagats och rättats till i domstol.

Sett ur det perspektivet är JK:s skadestånd okej, menar Crafoord.

– Men personligen tycker jag att ersättningen kunde varit högre. Tyvärr är det så, att när en person stämplats så är det svårt att få bort alla rykten som ingen rök utan eld.

Justitiekanslern konstaterar att det var en allvarlig kränkning av den personliga integriteten samt att det varit ett obefogat ingrepp i Zavalas privata familjeliv och därmed en kränkning av Europakonventionen, samt att registreringen ledde till att han förlorade sin anställning som vakt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons