Gör allt för att driva in de totalt 300 miljoner kronor som försvann i och med Trustbyddys konkurs i oktober.
Trustbuddys långivare tar hjälp av inkassobolag
Mest läst i kategorin
Trustbuddys långivare försöker få tillbaka sina pengar och tar nu hjälp av ett inkassobolag, skriver Breakit. Det handlar om 300 miljoner kronor som de hann låna ut innan låneförmedlaren gick i konkurs i höstas.
– Strax före jul insåg vi att lånen riskerade att bli värdelösa och då samlade vi på bara några dagar in fullmakter för en majoritet av lånen. När vi hade två tredjedelar av fullmakterna bestämde vi oss för att försöka få in lånen själva, säger Karl-Anders Grönland på norska advokatbyrån Sgb Storlökken, som anlitats av gruppen, till Breakit.
I dagsläget har de fått in fullmakter från personer som tillsammans utgör drygt 80-90 procent av de dryga 300 miljoner kronor som lånats ut via Trustbuddy, enligt sajten.
Realtid.se berättade i höstas att två långivare stämde Trustbuddy på totalt 2,2 miljoner. En man och hans dotter yrkade på att återfå sammanalgt 2,2 miljoner kronor från Trustbuddy.
Det har rått stor osäkerhet kring hur mycket långivarna kan få tillbaka sedan i konkursen i oktober. Och konkursförvalataren beslutade i november att separationsrätten gäller i konkursen, vilket innebär att långivarna har rätt till pengarna på klientmedelkontot.
Men den största delen av pengarna som lånats ut finns inte där utan i fordringar på de personer som lånat pengar. Nu hoppas långivarna på att pengarna ska kunna drivas in av ett externt bolag, enligt Breakit.
— Vi förhandlar just nu med flera inkassobolag och jag räknar med att vi ska göra klart med ett av dessa inom kort, nu när vi väl fått den information vi behöver. Vi har fått in flera bud och är inne i slutfasen av förhandlingarna. Antingen kan vi sälja vidare lånen eller så kan vi anlita någon som får driva in lånen mot en ersättning från oss, säger Karl-Anders Grönland, till sajten.
Sammanlagt har runt 4.100 långivare lånat ut pengar via Trustbuddy. Och det rör sig om allt från småsummor till miljonbelopp. Totalt har mellan 40.000 och 45.000 privatpersoner i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Polen och Spanien tagit lån via låneförmedlaren, uppger konkursförvaltaren.