Realtid

"Tror på stark efterfrågan på den svenska marknaden"

Sara Johansson
Uppdaterad: 02 apr. 2015Publicerad: 02 apr. 2015

Trenden att revisionsbyråer erbjuder juridiska tjänster etablerar sig nu även i Sverige. Detta väcker olika reaktioner i branschen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I bland annat Storbritannien märks en trend att flera aktörer i revisionsbranschen planerar att växa inom juridiska tjänster och därmed konkurrera mer direkt med advokatbyråerna.

Vad innebär denna förändring och varför sker den just nu?

Peter Bodin, vd på Grant Thornton:

– Vi tror att de så kallade Big4-bolagen i Sverige försöker bredda sitt utbud av konsulttjänster för att parera effekterna av den avskaffade revisionsplikten för småföretag samtidigt som deras huvudmålgrupp, större och noterade bolag, har det tufft. Det leder till stor prispress på den marknaden. EU:s revisionspaket spelar självklart också in i detta.

Ragnar Gustavii, Sverigechef på EY:

– Den ökande globaliseringen ställer nya krav på oss som revisorer och rådgivare för att möta våra kunders behov. De affärsjuridiska frågeställningarna kommer därför naturligt upp i diskussioner med fler och fler kunder, både inom ramen för revisions- och rådgivningsuppdragen. Den växande komplexiteten i det regelverk revisorerna verkar inom har också ökat kravet på vår interna expertis och kapacitet inom det affärsjurisiska området. EY har därför på global nivå fattat ett strategiskt beslut att erbjuda högkvalitativa juridiska tjänster som en integrerad del av EY:s revisionsverksamhet. Detta sker genom etableringen av Law, som är en del av EY:s affärsområde Tax. Law finns för närvarande i 64 länder, inklusive Sverige och övriga Norden, men på sikt förväntas Law finnas representerat i cirka 90 länder.

Christer Wiberg, Chef verksamhetsområdet rådgivning på KPMG:

– Det är en naturlig utveckling att verksamheter lägger till nya angränsade tjänster för att växa. Det är inget nytt och denna trenden med att lägga till juridiska tjänster har pågått en längre tid internationellt.

ANNONS

Dan Brännström, Generalsekreterare på FAR.

– Med tanke på att de juridiska tjänsterna ligger så nära områden som revision och skatt är det snarare märkligt att det inte har skett tidigare. Ytterst är detta marknadsdrivet och syftar till att bättre kunna serva kunder med komplex verksamhet.

Kommer vi att få se samma uteckling på den svenska marknaden?

Peter Bodin:

– Det är mycket möjligt, men inte Grant Thornton. Vi har sedan länge valt att satsa på entreprenörsföretag, där det skapas tillväxt och arbetstillfällen och fortsätta växa inom de områden vi är bäst på, nämligen att stötta entreprenörer med rådgivnings- och ekonomiservicetjänster som frigör deras potential att växa.

Ragnar Gustavii:

– Ja, vi tror på en stark efterfrågan på den svenska marknaden. Därför behöver vi utveckla vårt tjänsteutbud och kvalitet inom detta område. Dock ska noteras att etableringsformen skiljer sig mellan länder. I vissa länder måste vi förhålla oss till lokala regler för advokater, medan vi i Sverige framför allt har att förhålla oss till den nationella regleringen i revisorslagen. I början av året etablerades Law i Sverige genom rekryteringen av två väletablerade advokater verksamma i Stockholm; Marcus Nivinger, numera partner i EY och ansvarig för Law Sverige samt Paula Hogéus, även hon partner i EY. Law består för närvarande av 11 jurister.

Christer Wiberg:

ANNONS

– Trenden finns även i Sverige. KPMG har dock inga planer på att erbjuda juridiktjänster som konkurrerar med advokatbyråerna i Sverige. Vi tycker inte det är förenligt med våra sätt att bygga den mest värdeskapande revision och konsultfirman. Vi tycker dels att det är svårt att se att det är förenligt med att vara ett revisionsföretag och dels tror vi det är svårt att bygga en ledande verksamhet inom juridik. Att vara ledande är ett krav vi har på alla de tjänster vi tillhandahåller.

Dan Brännström:

– Ja, alldeles säkert. Sedan måste ju omfattningen anpassas till regelverk och praxis som gäller för svenska förhållanden. De juridiska tjänsterna måste exempelvis rymmas inom de ramar som gäller för svenska revisionsbyråers verksamhet.

Under 2002 och 2003 skrotades revisionsbolagens juristsatsningar i Sverige. Vilka var lärdomarna från detta?

Peter Bodin:

– Grant Thornton fattade redan vid denna tidpunkt ett aktivt beslut om att inte satsa på juridiktjänster.

Ragnar Gustavii:

– Vi har dragit lärdom av historien, men enligt vår bedömning har förutsättningarna på marknaden förändrats väsentligt under de dryga tio år som passerat. Vår strategi nu är att bygga upp en organisation inom EY och växa i takt med marknaden. Man ska också ha EY:s globala nätverk för Law i åtanke, så såg det inte ut år 2002. Law i Sverige kommer ha en mycket aktiv medverkan i, och utbyte av, detta globala nätverk. Vi har också lärt oss hur viktigt det är att knyta till sig spetskompetenser som fungerar inom ramen för en revisionsfirma. Jag vill poängtera att vi i alla lägen måste beakta vad oberoendereglerna säger när det gäller juridisk rådgivning åt existerande revisionskunder. Det är alltid ansvarig revisor som har sista ordet om vi kan åta oss ett specifikt uppdrag eller inte. Finns det en risk att vårt oberoende hotas av ett Law-uppdrag, tackar vi nej till uppdraget ifråga. Mot bakgrunden av detta kommer Law att exkludera vissa juridiska tjänster.

ANNONS

Christer Wiberg:

– Det är svårt att bygga en ledande juristverksamhet och det var enligt vår tillsynsmyndighet ej förenligt med att driva revisionsverksamhet.

Dan Brännström:

– I något fall förvärvades en hel advokatbyrå och det föll inte ut så väl. Jag tänker mig att framgångskonceptet är att växa organiskt.

Hur påverkar EU:s revisionspaket möjligheten att expandera inom näraliggande rådgivningssegment?

Peter Bodin:

– För Grant Thornton innebär detta övervägande nya möjligheter att expandera rådgivningstjänsterna på oberoendesidan. Eftersom vi så sällan har revisionsuppdrag för riktigt stora och noterade företag, men en mycket stark rådgivningsverksamhet för alla typer av kundsegment, t ex inom skatteområdet och transaktionsrådgivning, blir ju vi en perfekt partner att vända sig till för de större bolagen för att få hjälp med just rådgivningen.

Ragnar Gustavii:

ANNONS

– Vi ser naturligtvis dessa förändringar som en utmaning, men än mer som en möjlighet. Vi kommer självfallet att anpassa oss till EU:s revisionspaket. Men generellt kan sägas att vi i praktiken inte ser en så stor förändring för oss som revisions- och rådgivningsföretag. Revisorn har som sagt redan i dag ett mycket strikt regelverk kring oberoende att förhålla sig till.

Christer Wiberg:

– Utöver byrårotationen införs en begräsning för bolagen kring hur de får köpa annan rådgivning av sin revisionsbyrå. Viss fristående rådgivning förbjuds och annan rådgivning får en beloppsbegränsning. Utöver detta finns en rad andra detaljer som utredningen har att ta ställning till. Det finns områden där varje medlemsland kan göra egna överväganden. I grunden välkomnar KPMG reformen. Den ökar transparensen och konkurrensen på revisions- och rådgivningsmarknaden och bör kunna bidra till att stärka förtroendet för branschen. Vår bedömning är att nackdelarna med reformen i första hand träffar våra kunder, som kommer att få lägga mer tid på upphandlingar och på att planera sina inköp av revisions- och rådgivningstjänster flera år i förväg. I den kommande politiska behandlingen av utredningens förslag är det därför viktigt att regeringen värnar den välfungerande bolagsstyrning som vi har och inte ökar regelbördan i onödan på svenska företag.

Dan Brännström:

– Förutom nya begränsningar för rådgivning till revisionsuppdrag i noterade och finansiella företag ser jag inte alls att revisionspaketet påverkar expansionen av exempelvis juridiska tjänster.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]

Spela klippet

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

En av världens största statsägda fonder har nått nya rekordnivåer. I ett unikt initiativ bjuds vanliga norrmän in att påverka fondens framtid genom ett folkråd. Folkråd, som tidigare använts för att hantera etiska frågor i Norge, ger vanliga medborgare möjlighet att påverka viktiga beslut som rör landets största ekonomiska tillgångar. I veckan får omkring 40 […]

Spela klippet

Laddhybrider populärare än elbilar i Sverige

Höga elpriser, brist på laddstationer och frånvaron av tydliga incitament får många svenskar att att välja laddhybrider framför elbilar. I Sverige har intresset för elbilar minskat till förmån för laddhybrider, vilket står i stark kontrast till den globala trenden där elbilar ökar i popularitet. En liknande utveckling ses i Brasilien, där också fler konsumenter föredrar […]

Spela klippet

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

Antalet återkallade Swedsec-licenser har ökat markant under 2024. Samtidigt menar experten att ökningen visar att självregleringen fungerar. Antalet återkallade Swedsec-licenser har skjutit i höjden, med hela elva licenser som har dragits tillbaka hittills i år – nästan dubbelt så många som under hela 2023. Detta har skapat en oro inom finansbranschen. Missa inte: Efter SVB-kollapsen: […]

Spela klippet

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

Kontoret är inte bara en plats för arbete – utan även för romantik. I en tid av ökad flexibilitet cementerar en ny rapport kontorets betydelse. En av tre kontorsarbetare har haft en romantisk relation med en kollega, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare. Rapporten ”Kommer du in till kontoret i dag?” antyder att den […]