Annons

Annons

Trio frias från insiderbrott

Hovrätten i Helsingfors river upp tingsrättens dom i det insidermål som skakat Finland. Trion bestående av Sverker Sirén, "kumpanen" och den kvinnliga juristen som påstods ha läckt insiderinformation, frias helt i hovrätten.

Den åländske affärsmannen Sverker Sirén dömdes av Helsingfors tingsrätt för grovt missbruk av insiderinformation år 2011.

Nu frias han, och två andra medåtalade helt, av Helsingfors hovrätt i en dom som kom på måndagen.

Sverker Sirén åtalades med två andra och dömdes för insiderbrott som gällde handel med Pohjola-optioner inför en fusion med OKO-koncernen 2005.

Annons

Annons

Enligt en gedigen genomgång av fallet återger Ålandstidningen att Sirén visserligen medgett i polisförhör att han hjälpte sin kompanjon att runda sin arbetsgivares interna regler för aktiehandel men förnekat att han visste att kompanjonen satt på insiderinformation.

Kompanjonen har arbetat som värdepappersmäklare vid ett flertal banker, bland annat tillsammans med Sirén – ålänningen som studerat ekonomi vid Högskolan i Gävle och vid Stockholm universitet.

Kompanjonen åtalades för att ha fått insiderinformation från sin fru, juristen, som han sedan förmedlat vidare till Sirén, som fick i uppdrag att köpa optioner i Pohjola.

Frun – som vid tillfälet arbetade vid den finska anrika advokatbyrån Castrén & Snellman och senare som chefsjurist inom ett statligt bolag – hade enligt åklagaren, insiderinformation om fusionen mellan Oko och Pohjola.

Affärerna gjordes via en bank i Genève i september 2005. Sirén köpte då optioner för 97.000 euro. Ett par veckor senare var de värda 480.000 euro vilket innebär att de har tjänat nästan 400.000 på mindre än en vecka.

Att de nu frias av Helsingfors hovrätt, trots att frun som då arbetade vid en advokatbyrå visserligen måste ha haft insiderinformation om fusionen samt ett någorlunda hum om när affären skulle äga rum, beror på att juristen bestridit att hon skulle ha fört vidare denna information till de två andra medåtalade.

I hovrättens dom står det att åklagaren inte kunnat bevisa att hon skulle ha försett dem med informationen, varken till sin man eller till Sirén. Att juristen och kumpanen är gifta med varandra räcker inte heller som bevis.

Enligt domen kan omständigheterna ses som "exceptionella" men det är inte uteslutet att kumpanen, då han var verksam på aktiemarknaden, kunde ha fått information från annat håll och eftersom åklagaren, Lilja Limingoja, inte presenterat någon alternativ insiderväg än den med den kvinnliga juristen så ogillas även åtalen mot de två männen.

Den finska staten åläggs nu att betala deras rättegångskostnader, 62.000 euro för Sirén, 83.000 euro för kumpanen och den kvinnliga juristen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons