Annons: Innehåll från BALTIC HORIZON

Tillväxt gör baltiska fastigheter attraktiva

Vy över Riga.

Realtid.se

Stark ekonomisk tillväxt och extremt expansiv penningpolitik har gjort att direktavkastningskraven på den svenska fastighetsmarknaden nu befinner sig på rekordlåga nivåer och vi riskerar nu att stå inför en vändpunkt på den svenska fastighetsmarknaden, där en avmattande svensk BNP-tillväxt i kombination med att reporäntan bottnar ut leder till att priserna för kommersiella fastigheter förväntas falla med i genomsnitt 10–15 procent under de kommande 12–18 månaderna.

Sverige är det nordiska land som har haft klart starkast ekonomisk tillväxt under senare år och som ligger längst fram i den ekonomiska cykeln (vilket också innebär att vi är närmast en cyklisk avmattning). Sett i det här perspektivet är utvecklingen på den baltiska fastighetsmarknaden intressant. Här har vi sett en tydlig stabilisering av makroekonomin under senare år och samtliga länder har nu en balanserad BNP-tillväxt som förväntas ligga ungefär 1,5–2 procentenheter över genomsnittet för euroområdet under kommande år.

Detta eftersom de baltiska länderna är medelinkomstekonomier som behöver ”växa ifatt” övriga Norden och Europa. BNP-tillväxten bedöms bli cirka 2,5–3 procent i genomsnitt under 2017–2018 enligt European Commission.

Den stabila och starka BNP-tillväxten framöver skapar bra förutsättningar för god hyrestillväxt för attraktiva kommersiella lokaler i bästa läge i huvudstäderna. Dessutom gynnas dessa ekonomier av att allt fler, speciellt nordiska företag, flyttar back office, call center och administrativa funktioner hit (där speciellt Vilnius är attraktivt). Samtidigt är länderna med i eurosamarbetet med låga euroräntor och hög konkurrens mellan bankerna.

Fastighetsmarknaden laggar efter den makroekonomiska utvecklingen och den stabilisering vi redan sett i den breda ekonomin förväntas på allvar slå igenom på fastighetsmarknaden under kommande år. Det är i dagsläget en betydande skillnad i direktavkastningskraven mellan kommersiella fastigheter i bästa läge i huvudstäderna i Norden och Baltikum. Direktavkastningskraven i Tallinn, Riga och Vilnius ligger runt 200–300 punkter högre än i de nordiska huvudstäderna.

Catella bedömer att detta gap kommer att minska under kommande år. Den baltiska fastighetsmarknaden dominerades under 2015 av Private Equity-aktörer som Blackstone och Partners Group, som gjorde makrodrivna investeringar i regionen. Nu förväntas marknaden gradvis bli allt mer dominerad av långsiktiga institutionella och privata aktörer, vilket kommer att trycka ner direktavkastningskraven.

Dagens marknadsläge innebär att man kan köpa nybyggda hus i bästa läge i de baltiska huvudstäderna med liknande hyresgäster, kontraktsstruktur och finansiering som i centrala Stockholm, till en direktavkastning som är 300 punkter högre. Detta kombineras också med lägre finansieringskostnader än i Sverige – det är i dagsläget möjligt att få 5–7-åriga lån till omkring 1,5–2 procent ränta i Baltikum (finansiering som ges av våra nordiska banker). De höga direktavkastningskraven kombinerat med en förväntad stabil hyrestillväxt och mycket goda finansieringsvillkor gör att den riskjusterade avkastningen för fastigheter i bästa läge i de baltiska huvudstäderna i dagsläget är mycket attraktiv.

Om Baltic Horizon Fund:

Baltic Horizon Fund är en evig fastighetsfond inriktad på centralt belägna kommersiella fastigheter i de baltiska huvudstäderna. Fonden investerar i fastigheter med långa hyreskontrakt med i många fall nordiska bolag som hyresgäster. Baltic Horizon noterades på Nasdaq Tallinn den 6 juli 2016, med ett eget kapital om cirka 57 miljoner euro och förvaltas av Northern Horizon Capital AS.

Catella kommer att vara huvudsamordnare vid kapitalanskaffningen och sekundärnoteringen av den alternativa investeringsfonden Baltic Horizon på Nasdaq Stockholm. Baltic Horizon blir därmed den första börshandlade alternativa investeringsfonden på Nasdaq Stockholm. Totalt planerar fonden att, i samband med sekundärnoteringen, genomföra en kapitalanskaffning på cirka 50–80 miljoner euro. Sekundärnoteringen av Baltic Horizon ger en unik möjlighet för svenska investerare och småsparare att kombinera attraktiv baltisk fastighetsavkastning, en tydlig investeringsstrategi, hög transparens och skatteeffektivitet med den goda likviditet vi har på den svenska aktiemarknaden. 

>>Teckna andelar i Baltic Horizon

Annons