Finans Nyhet

Techgård ska locka unga till IT-branschen

Taggar i artikeln

IT Socialdemokraterna Stockholm Tech
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S). Foto: Stockholms stad och PixabayStockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S). Foto: Stockholms stad och Pixabay
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) vill höja studieresultaten i Järvaområdet i nordvästra Stockholm. Hon tror att techgården i Tensta kan bidra till det. Foto: Stockholms stad och Pixabay
Publicerad

Tensta får en tech-inriktad fritidsgård som ska öka ungdomars teknikintresse – och låta dem komma i kontakt med Kistas IT-bolag. "Förhoppningsvis kan vi inspirera fler att plugga vidare inom den här sektorn", säger Stockholms finansborgarråd till Realtid.se.

Stockholm har länge legat i framkant inom IT och ny teknik och är en av de mest uppkopplade städerna i världen.  Nu satsar Stockholms stad en halv miljard för att ytterligare utveckla huvudstadens utveckling inom digitaliseirng.

– Vi är snabba med ny teknik här och vi vill använda staden som testbädd för det, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Kontakt med IT-bolag

Som en del av den satsningen inviger kommunen i mitten av juni en så kallad techgård i Tensta för att öka intresset för IT och ny teknik bland unga. Den ska också bredda ungas förståelse för hur ny teknik påverkar samhället. Techgården kommer att husera i nybyggda höghuset Tensta torn.

Annons

– Delvis är det här ett sätt att få stadsdelen att växa ihop. I Kista sitter några av världens mest framgångsrika IT-företag, samtidigt finns det många utmaningar i Järvaområdet, där vi jobbar med att få ner arbetslösheten och höja studieresultaten. Det är inte självklart att unga som bor i Järva har ingångar till matematik, kodning eller ser en framtida karriär inom IT-sektorn som en möjlighet. Det måste vi ändra på, och techgården är ett sätt att göra det på, säger Karin Wanngård till Realtid.se.

Högteknologisk fritidsgård

Techgården ska fungera som en IT-inriktad högteknologisk ungdomsgård där det bland annat att ska anordnas seminarier och aktiviteter, till exempel tech-tävlingar. Ungdomarna ska också kunna komma i kontakt med IT-bolag.

– Vi skapar en plats där samhället, unga, techindustrin och forskare kan mötas och samarbeta. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler unga att plugga vidare inom den här sektorn, men också skapa bättre kanaler mellan företagen och de som bor i området, säger Karin Wanngård. 

Annons

Stokab

Karin Wanngård tror att Stockholm IT-framgångar till stor del är stadsnätsföretaget Stokabs förtjänst.

Bolaget bildades 1994 av Stockholms stad och har sedan dess byggt ett konkurrensneutralt fibernät för internet och telekommunikation i huvudstaden. Nätet är öppet för alla att ansluta sig till.

– Stokab är unikt och gör att över 95 procent av bolagen i Stockholm har fiberuppkoppling. Köpenhamns kommun som inte äger sitt fiber är djupt avundsjukt. Där är bara 20 procent av bolagen uppkopplade på fibrer, säger hon.

Annons

Den största utmaninge på digitaliseringsområdet just nu är att skapa gemensamma standarder för datainsamling och att göra data mer tillgänglig för invånarna, enligt Wanngård.

Annons