Annons

Annons

Vinster i välfärden

I Storbritannien finns en möjlighet för politikerna att göra insatser, att göra skillnad. Men i Sverige händer ingenting, vilket visar att valet av politiker här inte gör någon skillnad. Den ekonomiska politiken är så lika mellan blocken att det för finansmarknaden inte spelar någon roll om vänster, höger eller ens gröna regerar, skriver Anders Elgemyr.

Det finns en viktig lärdom att dra av kombinationen Internationella Engelska skolans höga provresultat å ena sidan, och utbildningsminister Gustav Fridolins ilska över skolföretagets ekonomiska resultat och påföljande aktieutdelning å andra sidan, skriver Realtids Peter Andersson.

Allas planer inför den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg vändes plötsligt upp och ned av en lastbil på Drottninggatan. Men frågan om att ställa in den kom aldrig upp på dagordningen, ens för en sekund. Det visar hur oförutsägbar och samtidig stabil den svenska partipolitiken och demokratin är när den sätts under hård press, skriver Realtids redaktör Andreas Henriksson.

Reepalus förslag på kraftig vinstbegränsning i privata välfärdssektorn möter hårt motstånd. Mycket av kritiken handlar om den tekniska utformningen av förslaget och den beräkningsmetod Reepalu valt. En rad olika företagsekonomiska grundbegrepp har debatterats och det finns några viktiga frågor som särskilt sticker ut. Låt mig ge en sakkunnig kommentar till detta, skriver Mats Fagerlund, branschansvarig för vård och omsorg på Grant Thornton.

Ett vinsttak inom privatägd vård och omsorg är fortfarande viktigt, bekräftar partiet. Men taket är ännu viktigare inom skolan. ”Fortfarande direkt skadligt”, kommenterar Carl Svernlöv, advokat på Baker McKenzie.