Annons

Annons

Så påverkar digitaliseringen advokatrollen

"När vi standardiserat vissa arbetsuppgifter kan vi, utöver att leverera dem snabbt och kvalitetssäkrat, även lättare erbjuda fasta priser till våra klienter. Det uppskattas av våra klienter som är väl medvetna om digitaliseringens möjligheter". Det säger Fredrik Råsberg, managing partner på Wistrand, till Realtid. 

"Advokatrollen kommer att bli svårare och än mer utmanande. Det kommer inte att räcka att vara en kompetent advokat utan en djupare förståelse för teknikens fördelar och brister kommer att vara avgörande". Det säger Magnus Sundqvist,  Head of Digital på Synch, som svar på hur advokatrollen kommer påverkas av digitaliseringen. 

"Juristbranschen kommer aldrig bli densamma". Det skriver Charlotta Kronblad, som forskar om digitaliseringens påverkan på juristbranschen vid Chalmers, som svar på hur branschen kommer att utvecklas i och med digitaliseringen. Samtidigt som digitaliseringen innebär fantastiska möjligheter att effektivisera menar Charlotta Kronblad att utmaningarna är stora när det kommer till anpassningen av affärsmodeller och organisationsstrukturer.

"Juridiken är perfekt för AI så det är egentligen märkligt att transformationen inte har gått snabbare" säger Paula Röttorp, managing partner på Hannes Snellman, till Realtid. Hon tror inte att AI och andra juridiska tekniklösningar innebär slutet för den breda advokatbyrån – iallafall inte så länge branschen visar en förändringsvilja.