Annons

Annons

Riskkapitalbolag

Stockholms fintech-sektor är ojämställd, enligt ny rapport från Handelshögskolan. Bara 6 procent av vd:arna är kvinnor. Och grundarna är nästan uteslutande män i 40-årsåldern. "Överraskande nog leds inte fintech-startups av unga. Färre än en av tio är under 31 år", säger Michal Gromek, rapportens huvudförfattare, till Realtid.

Över tio miljarder kronor investerades i svensk tech förra året. Fintech lockar fortsatt mest kapital, följt av digital hälsa och it-plattformar, enligt ny rapport från Industrifonden. Men de utländska investeringarna är på rekordlåga nivåer. "Bolag i hela Europa tar in rejält med kapital. Konkurrensen om finansiärernas tid och pengar har ökat", säger rapportförfattaren Björn Bergström till Realtid.

Betalbolaget Izettle tar in 400 miljoner kronor och värderas till 8 miljarder kronor. Rundan leds av riskkapitalbolaget Dawn och Fjärde AP-fonden. "Vi investerar tungt i företag som bidrar till en hållbar ekonomisk tillväxt", säger Per Colleen, head of fundamental equities på Fjärde AP-fonden.

Det har varit förvånansvärt tyst om den senaste AP-fondsutredningen som presenterades i somras. För det är ganska radikala förslag som utredningen kommer fram till. Bitvis ser det ut att vara hämtat från en populär radiopodd, ”Snedtänkt”, skriver Per Lindvall i en analys.

Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag leder runda när Londonbaserade spelbolaget Bossa Studios tar in motsvarande 80 miljoner kronor.

Tom Wehmeier blir ny delägare i Skype-grundaren Niklas Zennströms Atomico. Därmed har riskkapitalbolaget totalt 15 partners. Wehmeier har varit forskningschef på Atomico sedan 2015.

Klas Tikkanen är CFO på Nordic Capital, en av två riktigt tunga aktörer i den svenska riskkapitalbranschen. Nordic Capitals fonder har köpt nästan 100 företag sedan första fonden grundades för 28 år sedan. Just nu sitter Nordic Capital på 100 miljarder kronor i fyra aktiva riskkapitalfonder. I en intervju med Realtid berättar han om om insidan i riskkapitalbranschen, budstriden som Nordic Capital vann med buller och bång, och ett par av deras bästa investeringar någonsin som båda finns inom fintech.

Allas planer inför den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg vändes plötsligt upp och ned av en lastbil på Drottninggatan. Men frågan om att ställa in den kom aldrig upp på dagordningen, ens för en sekund. Det visar hur oförutsägbar och samtidig stabil den svenska partipolitiken och demokratin är när den sätts under hård press, skriver Realtids redaktör Andreas Henriksson.

Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist odlar myten om den hårda och krävande riskkapitalbranschen, och att den skulle vara svår att kombinera med familjebildning. Men hennes argumentation bygger på idén om den ensamma mamman som måste välja mellan arbete och familj, och då väljer bort karriären. Det är en stereotyp som vi på Allbright inte skriver under på, replikerar Amanda Lundeteg.

Riskkapitalbolaget Summa Equity, som nyligen stängt och övertecknat sin första fond på sammanlagt 4,5 miljarder kronor, har köpt sitt tredje portföljbolag. Det är det svenska digtala utbildningsföretaget Lin Education som riskkapitalbolaget köper av bolagets grundare och en handfull privata investerare.

Sidor