Annons

Annons

Rådgivare

Strategikonsultbranschen har stort inflytande på det svenska näringslivet och samhället. Därför är det problematiskt och beklämmande att branschen i princip helt saknar kvinnlig kompetens och perspektiv på ledningsnivå. De företag som ger andra råd kring organisation, produktivitet och resursanvändning organiserar sig själva på ett sådant sätt att viktig kompetens lämnas outnyttjad och kvinnlig talang utesluts. Det är dags för en bransch som själv gjort ohållbar personalpolitik till branschnorm att börja sätta kompetens först, skriver Cordials vd Lise Tormod.

Sparande är enklare än vad rådgivare vill ge sken av. En bra balans mellan aktier och fonder med låg avgift räcker. Det är Erik Thedéens budskap till svenska folket. "Men här finns en hel industri som vill att vi ska göra val", säger Finansinspektionens generaldirektör.

En finansiell rådgivare tog pengar från konton som tillhör dödsbon – på grund av "shoppingberoende". Nu förlorar hon sin Swedsec-licens och har polisanmälts.

Aktiv fondförvaltning måste bli transparentare och dagens generösa provisioner till rådgivare bör stramas upp och på sikt förbjudas, enligt ny rapport från Finansinspektionen (FI). "Det är försäljning och inte rådgivning."

En finansiell rådgivare kontrollerade inte att betalningsuppdrag via e-post kom från rätt person. Arbetsgivaren fick betala 50.000 dollar. Nu varnas rådgivaren.