Annons

Annons

Politik

Respektera och erkänn kurdernas suveränitet om de med fredliga, rättvisa och demokratiska val beslutar så, och låt Sverige stå i främsta ledet för vidare relationer och handel med den förhoppningsvis framtida kurdiska staten. Det skriver Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (SD), tillsammans med fyra andra SD-politiker, apropå den kurdiska folkomröstning om ett självständigt norra Irak.

Vi ser tydliga tecken på överhettning på arbetsmarknaden. Företagen har mycket svårt att hitta arbetskraft. I Stockholmsregionen är arbetskraftsbristen den högsta på tio år, och statsbudgeten saknar strukturreformer för att komma till rätta med detta, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, när han kommenterar regeringens budgetförslag.

I Storbritannien finns en möjlighet för politikerna att göra insatser, att göra skillnad. Men i Sverige händer ingenting, vilket visar att valet av politiker här inte gör någon skillnad. Den ekonomiska politiken är så lika mellan blocken att det för finansmarknaden inte spelar någon roll om vänster, höger eller ens gröna regerar, skriver Anders Elgemyr.

Kommer det svenska politiska systemet klara av att hantera de samhällsproblem vi ställs inför framöver? Det finns sex grundläggande skäl till varför det politiska ledarskapet i Sverige är svagt och illa rustat för att möta dessa utmaningar, skriver den disputerade statsvetaren Jan Kallberg.

Mer kapital ska kunna placeras utanför börsen och minsta andelen räntebärande papper bör sänkas från 30 till 20 procent. Det är några av förslagen i pensionsöverenkommelsen som sex riksdagspartier kommit överens om.

Juristen Henrik von Sydow är före detta ordförande i riksdagens skatteutskott som lämnat politiken för en tjänst som omvärldsbevakare på den tunga investment- och privatbanken Carnegie. I ett samtal med Realtids Peter Andersson berättar han om några av de politiska risker han kan se för bland annat de svenska välfärdsföretagen.

I varje land finns ett värde som tydligare än något annat illustrerar just det samhällets politiska ideal. Ett mål att sträva efter, ett värde att bedöma nya idéer gentemot. I Sverige stavas det värdet Sammanhållning.

Brakseger, politiska legendarer som sopats bort och lämnat plats för noviser, välbehövliga reformer och med dem kommande hårda konflikter på den franska arbetsmarknaden samt ett fortsatt starkt EU-samarbete. Fransk politik saknar sannerligen inte dramatik detta häpnadsväckande och historiska valår. 

På bara fem år har franska socialistpartiet gått från att vara landets största parti med 280 mandat till att vid parlamentsvalet på söndag troligtvis bara få ihop så där 25 platser i parlamentet. Lokalt och regionalt är partiet lika hårt pressat. Det gör partiet till bara något större än Nationella Fronten. Vad har egentligen hänt med ett av Europas fornstora och klassiska socialdemokratiska partier?

Det franska parlamentet har 577 platser. Inför söndagens val visar mätningar att Macron kan erövra så många som 390 av dessa. Och det med en brokig samling ledamöter i släptåg. Bland annat en kvinnlig tjurfäktare, en kvinnlig stridspilot och Frankrikes skarpaste matematiker.

Sidor