Annons

Annons

Pepins

Fler svenskar skulle investera i onoterade bolag om det var lättare – men 30 procent upplever att trösklarna är för höga. Det visar en ny undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av crowdfundingbolaget Pepins. "Det är ett demokratiskt problem att folk inte fått nyttja sin ekonomiska rösträtt och bli delägare i bolag de tror på", säger Pepins vd Julia Reuszner till Realtid.

P2P-bolaget Pepins – som låter privatpersoner investera i tillväxtbolag –  stängde på torsdagen en emissionsrunda efter att ha fått in 100 miljoner kronor på en vecka. "Det är ett stort och viktig steg för oss, för att sprida delägarrevolutionen där alla ska med", säger vd:n Julia Reuszner till Realtid.

På torsdagen strax efter klockan 11 stängde P2P-bolaget Pepins – som låter privatpersoner investera i startups – sin emission på den egna plattformen. Detta efter att bolaget lyckats ta in 100 miljoner kronor inom ramen för två nyemissioner.

I Sverige hamnar merparten av riskkapitalet hos en homogen grupp i Stockholm. Mindre än fyra procent går till kvinnor och icke-vita. Men crowdfunding kan förändra den fördelningen, enligt Latif Andersson, investerarchef på P2P-bolaget Pepins. "Via vår plattform når startups en helt ny kapitalbas", säger han.

Crowdfunding-plattformen Pepins dubblade sin omsättning under andra kvartalet 2017, jämfört med motsvarande period förra året.

Men årsresultatet landade på -4 miljoner kronor till följd av personalsatsningar och investeringar.

Julia Reuszner är nytillträdd vd på crowdfunding-bolaget Pepins och omfamnar idén om att alla ska kunna investera i startups. "Jag vill att så många som möjligt ska få upp ögonen för det här", säger hon.

Ex-ministern föreslås ta klubban i PE-plattformen Pepins styrelse. Han förstår kritiken mot equity crowdfunding – men anser att riskspridning är lösningen.

Sidor