Annons

Annons

Penningtvätt

Under hösten 2017 gjorde Litauens centralbank en rutinkontroll av Swedbanks verksamhet i Litauen. Swedbank tilldelades en varning på grund av brister i att förebygga penningtvätt.

Regeringen vill att skattetillägget ska höjas och samtidigt ge Skatteverket fler redskap för att stoppa förfalskade identiteter och bekämpa den organiserade brottsligheten.

Storbanken stäms i fransk domstol för misstänkt penningtvätt. Utredningen handlar om transaktioner på cirka 15 miljoner euro.

I förra veckan inledde statsåklagaren för allvarlig ekonomisk och internationell brottslighet en förundersökning mot Nordea i Danmark, skriver Nordea i ett pressmeddelande. Nordea fick kännedom om det i samband med att representanter för åklagarmyndigheten besökte Nordea Bank.
 

Revisorerna måste bli bättre på att iaktta skyndsamhetskravet när de rapporterar misstänkta oegentligheter till Finanspolisen. Det konstaterades under dagens seminarium som Revisorsinspektionen bjöd in till för att diskutera revisorernas roll i kampen mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Regeringen vill nu ta krafttag mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Därför föreslås en ny lag som bland annat ger FI nya kraftfulla sanktionsmöjligheter.

I ett OS i penningtvätt skulle Ryssland troligen ta hem en storseger. För att förstå effekterna av den utbredda ryska penningtvätten och hur de påverkar de västliga finansmarknaderna behöver vi djupare insikter om det ryska systemet och bakgrunden till hur det fungerar, skriver Rysslandskännaren Vilhelm Konnander i en gästkrönika.

Samtliga svenska storbanker är nu namngivna i den internationella penningtvätt-härvan med ryska kopplingar. Som en följd av nya detaljerade avslöjanden om enskilda banker kommer finansmarknadsminister Per Bolund (MP) diskutera affären med sina nordiska kollegor på fredag, säger han till Realtid.

Storbankerna Nordea och Danske Bank pekas ut i en internationell penningtvättshärva. Den omfattar misstankar om penningtvätt med ryska kopplingar och annan internationell brottslighet. Det avslöjades under måndagskvällen av danska Berlinske Business i samarbete med OCCRP och en rad andra medier.

Sidor