Annons

Annons

Obligationer

Med sina två första emissioner av företagsobligationer i Danmark och Finland kliver Jool Markets in på marknaden i ytterligare två nordiska länder.

Insitutionella investerare går in med ytterligare 100 miljoner kronor i fintechbolaget Lendify – som därmed tagit in totalt 300 miljoner inom ramen för en obligationsemission. Carnegie Investment Bank har agerat finansiell rådgivare och emissionsinstitut, medan Roschier Advokatbyrå och Advokatfirman Vinge varit legala rådgivare.

Det kan tyckas cyniskt att genom katastrofobligationer sätta ett marknadspris på katastrofer av den typen som klimatförändringen kan orsaka, till exempel översvämningar. Men det är allt annat än cyniskt. För investerare utgör de en effektiv riskspridning samtidigt som det skapas starka ekonomiska incitament för att aktivt motverka klimatkatastrofer, skriver gästkrönikören Ingmar Rentzhog, vd för IR-konsulten Laika Consulting.

Finansbolaget Svensk Fastighetsfinansiering har emitterat obligationer om 389 miljoner kronor som är säkerställda med fastighetspant.

Kina öppnar i dag måndag upp sin jättelika obligationsmarknad för utländska investerare. Inom fem år väntas den vara den näst största marknaden för obligationer i världen efter USA:s.

Argentina har länge varit ett sorgebarn på den internationella obligationsmarknaden, med upprepade betalningsinställelser och en utdragen fajt mellan staten och utländska långivare som hamnat i amerikansk domstol. Men nu kan vändningen vara här. Vill det sig väl ser vi kanske samma sak i Argentina som vi eventuellt får se i Frankrike, en välbehövlig ekonomisk reformpolitik under en karismatisk marknadsliberal president, som når framgång.

Inom en snar framtid kan USA införa obligationer med ultralång löptid för att på så vis få ner sina finansieringskostnader. I alla fall tyder finansdepartementets frågor till ledande banker på det.

Sidor