Annons

Annons

Norden

Sverige har flest kunskapsintensiva jobb per capita i Europa, enligt en ny studie från ECEPR och Reforminstitutet. "Stockholms är den nordiska hubben när det kommer till företag inom programmering och högteknologisk tillverkning", konstaterar nationalekonomen Stefan Fölster, en av rapportförfattarna.

Nordiska företag har en stark utveckling i Kina. Bara 14 procent väntar sig sämre orderintag närmaste halvåret. Men allt färre gör stora investeringar i landet. "Stigande löner, överkapacitet, intensiv lokal konkurrens och ny lagstiftning gör dem  försiktigare", säger Niina Äikäs, chef för SEB Shanghai.

Sverige är ett av de mest digitalt utvecklade länderna i världen. Samtidigt har innovationstakten börjat avta. "De nordiska länderna riskerar att tappa momentum", säger Sasha Krstic, regionchef för Mastercard i Norden och Baltikum.

Crowdlending-bolaget låter nu privatpersoner investera i projekt i både Sverige och Norge. "Det är klokt att sprida sina risker till flera marknader och förhoppningsvis bidrar detta till mer finansiering och högre avkastning för alla", säger Kameos vd.

För fem år sedan lärde sig ett Google-byggt AI-system att identifiera kattklipp på Youtube. Sedan tog utvecklingen fart, menar Sebastian Thomas som förvaltar Allianz Global Investors nya AI-fond. Den är den första i sitt slag i Europa och lanserades nyligen i Sverige. "Vi räknar med en 30-40 procentig tillväxt inom sektorn", säger han till Realtid.se.

UPPDATERAD: Avanzas tidigare vd Martin Tiveus har utsetts till ny Nordenchef på Klarna och efterträder Anna Borg. "Vi är jätteglada över att få in någon av hans kaliber", säger Klarnas presschef till Realtid.se.

Tre av fyra svenskar har stor tilltro till nordiska fintech-lösningar. Däremot litar bara fem procent på motsvarande tjänster som utvecklats utanför Norden.

Attraktiviteten för att investera i Sverige har ökat stort det senaste året. Det visar en ny rapport från revisions- och rådgivningsföretaget EY. "Sverige har de senaste åren haft den starkaste tillväxten och flest start-ups i Norden. Dessutom ser Sverige ut att alltmer bli en hub för hela Norden" säger Ragnar Gustavii, affärsutvecklingschef för EY i Norden, till Realtid.se.

Sju av tio chefer tror att deras affärsmodeller är passé inom fem år. Men bara knappt var femte är beredd att satsa på framtidsteknologier.

Sidor