Annons

Annons

Nordea

LO-förbundens ilska över Nordeas flyttplaner är stor. De flesta har inlett processer för att byta bank och flytta tillgångarna som ligger placerade där. Och nu påverkas också bankens varumärke.

Nu är de första Svanenmärkta fonderna utsedda. Alla svenska storbanker utom Nordea kan därmed erbjuda hållbarhets-certifierade fonder. "För sparare ska det vara lätt att göra rätt", menar finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Efter att respektive tillsynsmyndighet gett sitt godkännande har bankernas avtal om att slå samman sina verksamheter i Estland, Lettland och Litauen slutförts. Nordea får 56 procent av de ekonomiska rättigheterna och 50 procent av rösträtten i det nya bolaget. 

Fackförbundet Kommunal följer Transport och Handels och lämnar nu Nordea efter bankens beslut att flytta huvudkontoret till Helsingfors.

Enligt uppgifter i rysk media förhandlar Nordea om att sälja sin ryska verksamhet. Om inte hela den ryska banken säljs i en affär kan en försäljning av låneportföljen bli aktuell.

Fackförbundet Seko meddelar att det lämnar Nordea, men medger att processen kommer att ta tid. "Våra medlemmar är upprörda över Nordeas agerande", säger Gabriella Lavecchia, vice förbundsordförande i Seko.

LO-styrelsen bestämde på måndagen att organisationen ska utreda möjligheterna till att lämna Nordea, uppger LO i ett pressmeddelande.

Sidor