Annons

Annons

Nordea

Nordeas vd Casper von Koskull säger att branschen måste tänka om i stort sett allt för att bibehålla konkurrenskraften i framtiden. Däribland hur många bankanställda som behövs och vad de ska tjäna. Och så flaggar han för en betydligt plattare organisation framöver, där cheferna kommer påverkas mest.

Storbanken Nordea bantar och kommer att säga upp närmare 10 procent av de anställda inom kapitalmarknadsgrenen Markets. Mäklare och analytiker är därmed de första offren i bankens stora utrensning.

We.trade är den första blockkedjebaserade plattformen för handelsfinansiering. Nordea blir den första banken i regionen att erbjuda en DLT-baserad handelslösning direkt mot kund.

Förhandlingschefen Mikael Andersson på Civilekonomernas fackförbund uppger att Nordeas neddragningar på 6.000 anställda bara är början, och att anställda på andra banker borde vänta sig en liknande utveckling.

Efter nästan 30 år hos SEB har Isabelle Cassel tagit steget över till konkurrenten Nordea och posten som Sverigechef för corporate & investment banking. Målet är att bli nummer ett i Sverige på företagssidan.

Börshandlade produkter (exchange traded products) utgivna av Nordea kommer att flyttas från Nasdaq Nordics reglerade marknad till First North MTF.

Sverige kommer ha ett stort banksystem även om Nordea flyttar huvudkontoret till Finland, och det finns sårbarheter kopplade till det svenska banksystemets storlek och koncentration, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten.

Sidor