Annons

Annons

Moderaterna

"Juridiken och politiken hänger samman. Under de senaste åren har juridiken kommit att bli en viktig maktfaktor med större betydelse för politiken, inte minst på grund av vårt medlemskap i EU. Och ibland blir frågor, som till sin natur egentligen är politiska, juridiska". Det säger Per Claréus, Moderaternas nya chefsjurist, och efterfrågar fler kontaktytor där politiker och jurister kan mötas. 

"Politik är spännande på det sättet att det är extremt trögrörligt samtidigt som saker inträffar väldigt snabbt. Spelplanen kan ibland ändras över en natt" säger Håkan Tribell, talskrivare åt Moderaternas partiledare. För Realtid berättar han om talskrivarens mytomspunna värld och vilka likheterna är mellan att hålla ett tal och att höra en symfoniorkester spela. 

I det nya politiska landskapet har den ekonomistiska erans stora partier – Moderaterna och Socialdemokraterna – definitivt viktiga roller att spela. Men de måste orka tänka om, och våga skifta fokus från den ekonomiska politik väljarna bryr sig allt mindre om till de frågor som väljarna ser som allt viktigare, skriver Markus Uvell.

Nordeas utspel är ett tydligt ifrågasättande av regeringens näringspolitik. Det säger moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered till Realtid. Han menar att regeringen har kommit med flera förslag som förvagar Sveriges konkurrenskraft.

Markus Uvell om att den svenska politiska journalistikens fixering vid spelteori, drama och personliga konflikter kan få svåra konsekvenser.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beklagar moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att försöka fälla regeringens budget i höst. – Det är en radikal förändring från Moderaternas sida, säger han till Realtid.

(UPPDATERAD) Moderaterna vill ta ett gemensamt initiativ med övriga partier i Alliansen för att fälla regeringens budget redan i höst. Det utspelet gjorde partiledaren Anna Kinberg Batra på en pressträff under torsdagen.

I opinionsmätningar har migrationsfrågan minskat i betydelse. Svenska folket vill ha en vardag som fungerar och det måste politikerna ta på allvar, menar Markus Uvell.