Annons

Annons

MiFID II

De stora investmentbankerna kan tappa upp till 15 procent av försäljningsintäkterna i tradingverksamheten när EU:s nya finansregler Mifid II träder i kraft efter årsskiftet, enligt analyshuset Coalition Development.

Swedbanks fondbolag Robur har beslutat att stå för externa analyskostnader själva när MiFID II-direktivet träder i kraft i början på 2018. Det innebär att kostnaderna inte längre kommer att tas i respektive fond.

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs kommer ta 30 000 dollar i avgift av sina kunder för den grundläggande analysen. Avgiften är en följd av de nya Mifid II-reglerna som träder i kraft efter årsskiftet.

Morgan Stanley uppges planera för avgifter på 2 500 dollar för ett timslångt enskilt möte med en av investmentbankens analytiker när Mifid II-reglerna träder i kraft i början på januari.

Införandet av Mifid II-regelverket som sker efter årsskiftet missgynnar kapitalförvaltare men gynnar vissa börser. Det skriver investmentbanken Credit Suisse i en analys.

Goldman Sachs kapitalförvaltning kommer inte lämpa över kostnaderna för extern research på sina kunder. Därmed ökar pressen på andra kapitalförvaltare att ta samma beslut.

Mercer satsar på att hjälpa institutionella investerare hantera regleringskraven och hitta rätt investeringar. MiFID II och Solvens II ställer stora krav på kunderna, som letar efter nya rådgivningslösningar..