Annons

Annons

MiFID II

Den schweiziska investmentbanken Credit Suisse kommer ta ut en avgift på 30 000 dollar för sina analyser. Avgiften införs i spåren av Mifid II, som nyligen trätt i kraft. Men det skiljer mellan olika banker och fondförvaltare hur de hanterar avgifterna för analysen.

”Mifid II innebär en ny och mer komplex värld för alla aktörer, och vi har haft en betydande tillströmning av framförallt mindre och medelstora aktörer under slutet av året”, säger Cinnobers vd Veronica Augustsson.

De stora investmentbankerna kan tappa upp till 15 procent av försäljningsintäkterna i tradingverksamheten när EU:s nya finansregler Mifid II träder i kraft efter årsskiftet, enligt analyshuset Coalition Development.

Swedbanks fondbolag Robur har beslutat att stå för externa analyskostnader själva när MiFID II-direktivet träder i kraft i början på 2018. Det innebär att kostnaderna inte längre kommer att tas i respektive fond.

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs kommer ta 30 000 dollar i avgift av sina kunder för den grundläggande analysen. Avgiften är en följd av de nya Mifid II-reglerna som träder i kraft efter årsskiftet.

Morgan Stanley uppges planera för avgifter på 2 500 dollar för ett timslångt enskilt möte med en av investmentbankens analytiker när Mifid II-reglerna träder i kraft i början på januari.

Införandet av Mifid II-regelverket som sker efter årsskiftet missgynnar kapitalförvaltare men gynnar vissa börser. Det skriver investmentbanken Credit Suisse i en analys.

Goldman Sachs kapitalförvaltning kommer inte lämpa över kostnaderna för extern research på sina kunder. Därmed ökar pressen på andra kapitalförvaltare att ta samma beslut.

Sidor