Annons

Annons

lön

Genomsnittslönen för kvinnliga bolagsjurister med bonus är idag drygt 91.000 kronor. Utan bonus ligger den på nästan 70.000 kronor. Lägst betalda är bolagsjuristerna inom media. 

En junior advokat på DLA Piper i London tjänar numera 95.000 £ inklusive bonus per år. Samtidigt höjer byrån semesterersättningen för sin brittiska personal och passar även på att höja lönen för sina trainees och associates i London.

Mats tycker att han förtjänar högre lön men det påslag han väntar på kommer aldrig. Det här är en vanlig situation förklarar rekryterings- och karriärexperten Linus Zackrisson och uppmanar Mats att samla mod och börja löneförhandla.

Att löneförhandla vid jobbyte är viktigt men kan kännas svårt. Här delar Finansförbundets ombudsman Oskar Holmer med sig av sina bästa tips.

Veckans frågeställare Livia behöver inte vara rädd för att framstå som girig. Hon har sin fulla rätt att begära en marknadsmässig lön, svarar rekryterings- och karriärexperten Linus Zackrisson. Men han understryker också att hon måste dra lärdom av det som inträffat inför framtida anställningar.

 

Det finns tydliga skillnader mellan kvinnor och mäns löner. I Realtids tredje del av serien om lönegranskning inom finansbranschen, kan vi visa att män tjänar betydligt större summor inom finansbranschen. I grafiken kan du växla mellan olika yrken och se klyftorna.

Enligt SCB:s undersökningar har anställda inom finansbranschen sett en löneökning de senaste åtta åren. Lönen för finansbranschen har ökat cirka 3,3 procent mer än vad den gjort inom den övrigt privata sektorn i Sverige.

Ibland undrar jag hur det står till med logiken högst upp i näringslivet. Alla verkar rörande överens om att vi behöver fler kvinnor i ledningsgrupperna. Problemet sägs vara att det är så galet svårt att få kvinnor att vilja ta de där riktigt stora jobben.

 

Om din personal trivs får ditt företag ofta bra rykte hos potentiella, framtida medarbetare och du slipper lägga krut på att ersätta personal. Det är lättare sagt än gjort, att skapa nöjda medarbetare. Men det finns några knep.

Sidor