Annons

Annons

Kryptovalutor

Krypto-marknaden växer kraftigt, pådriven av ICO:er som låter privatpersoner investera i blockchain-bolag med nya typer av kryptovalutor. Under förra året restes totalt motsvarande 35 miljarder kronor via ICO:er, enligt ny GP Bullhound-rapport.

Landets centralbank vill stoppa kryptovalutor som Bitocoin från att används i brottsliga sammanhang.

Riksbanken jobbar hårt på att Sverige ska bli först ut med en virtuell valuta. Fokus är säkerhet för användaren och därmed ständig tillgänglighet, vilket välkomnas av branschen men som också väcker en del frågor när det kommer till implementering och nyttjande. Dessutom finns det en del att lära från de fallgropar och problem som uppstått när det gäller dagens kryptovalutor, skriver Victor Engelbrecht Dohlmann, Nordenchef Veeam.

Att stjäla och utvinna kryptovalutor med hjälp av datorkraft från företag och myndigheter har ökat kraftigt, enligt NTT Security. Flera svenska mål har attackerats.

Investeringsbolaget Abelco Investment Group ökar sitt innehav i Quickbit, en handelsplattform för kryptovalutor. "Vi ser stor potential i handel med kryptovalutor", säger Henrik Sundewall, vd för Abelco.

Virtuella valutor är av flera skäl inte någon lämplig investering för konsumenter – varken på kort eller lång sikt, varnar Finansinspektionen, som avråder privatpersoner från att satsa pengar på bitcoin eller andra liknande kryptovalutor.

Bitcoins senaste ras och kanske än mer fjolårets kraftiga uppgång visar att den är fullständigt meningslös som valuta. Och om den är meningslös som valuta så är den obegriplig som investering. Dess underliggande värde är lika högt som de vävar som fyllde vävstolarna i HC Andersens saga om Kejsarens nya kläder, skriver Per Lindvall i en analys.

Sidor