Annons

Annons

Korruption

– Det finns en hel del okunskap kring var riskerna finns och hur en muta kan se ut och vad ett mutbrott kan vara, säger Natali Pahlén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, i ett samtal med Realtids Peter Andersson, mot bakgrund av de senaste mutmisstankarna på Riksgälden.

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har beslutat att lägga ned förundersökningen om mutbrott mot företrädare för SCA. Förundersökningen, som handlat om jaktrepresentation och resor, läggs ned i sin helhet, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Fler svenskar idag upplever utbredd korruption än för några år sedan, visar en studie från EY. "Ett samhälle som präglas av korruption är ett samhälle som saknar förtroende och att bekämpa korruption är ytterst en demokratifråga" säger Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, till Realtid.

Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman har delgivits misstanke om mutbrott. Han förhördes under tisdagen. Boman avfärdar anklagelsen och kallar den för helt grundlös.

Nästan var femte anställd på svenska storföretag anser att korruption är vanligt förekommande i Sverige, motsvarande siffra för föregående års studie var fyra procent. Det visar en ny internationell korruptionsstudie från revisions- och rådgivningsföretaget EY.

I ett OS i penningtvätt skulle Ryssland troligen ta hem en storseger. För att förstå effekterna av den utbredda ryska penningtvätten och hur de påverkar de västliga finansmarknaderna behöver vi djupare insikter om det ryska systemet och bakgrunden till hur det fungerar, skriver Rysslandskännaren Vilhelm Konnander i en gästkrönika.

Björn Anderson får lämna sitt uppdrag som generaldirektör för Statens fastighetsverk, rapporterar Ekot.