Annons

Annons

Frankrike

Franska jätten Euler Hermes lanserar Credable – en insurtech-tjänst för sekundsnabb kreditbedömning. Satsningen leds av Richard Garnier, senior rådgivare på Euler Hermes i Sverige.

De kraftiga börsfallen i februari orsakades av stigande räntor – och är en långsiktig kursändring. Det skriver Didier Saint Georges, vd på franska fondförvaltaren Carmignac, i en makroanalys. "Markerar återgång till rationellt beteende."

I mars kommer den franska konkurrensmyndigheten presentera resultat från en undersökning som berör Electrolux och flera andra vitvarutillverkare, och som handlar om riggade priser.

Paris och Frankfurt blir Goldman Sachs nya Europahubbar efter Brexit. Personal från London och USA ska omlokaliseras till städerna. Men det verkar inte vara spiken i kistan för London. Investmentbanken bygger samtidigt ett nytt gigantiskt europeiskt huvudkontor i den brittiska huvudstaden.

Sveriges fintech-scen drar redan nytta av Brexit. Det menar Matthew Argent, grundare av och vd för Stockholm Fintech Hub. Landets andel av Europas fintech-transaktioner har nästan fördubblats senaste åren. "Det är inte illa för en nation som bara har tio miljoner invånare", konstaterar Matthew Argent.

Den franska kapitalförvaltaren ser stabil tillväxt i tech- och IT-sektorn under andra halvåret 2017 – men varnar för övervärderade mjukvaruföretag.

Brakseger, politiska legendarer som sopats bort och lämnat plats för noviser, välbehövliga reformer och med dem kommande hårda konflikter på den franska arbetsmarknaden samt ett fortsatt starkt EU-samarbete. Fransk politik saknar sannerligen inte dramatik detta häpnadsväckande och historiska valår. 

På bara fem år har franska socialistpartiet gått från att vara landets största parti med 280 mandat till att vid parlamentsvalet på söndag troligtvis bara få ihop så där 25 platser i parlamentet. Lokalt och regionalt är partiet lika hårt pressat. Det gör partiet till bara något större än Nationella Fronten. Vad har egentligen hänt med ett av Europas fornstora och klassiska socialdemokratiska partier?

Det franska parlamentet har 577 platser. Inför söndagens val visar mätningar att Macron kan erövra så många som 390 av dessa. Och det med en brokig samling ledamöter i släptåg. Bland annat en kvinnlig tjurfäktare, en kvinnlig stridspilot och Frankrikes skarpaste matematiker.

För knappt ett år sedan satt den okända 39-årige Emmanuel Macron och funderade på om han skulle försöka bli Frankrikes president. För några timmar sedan blev han det, med drygt 20 miljoner franska röster i ryggen. Nu sätts hans ekonomiska politik på hårda prov. Initialt gör marknaderna tummen upp på måndagsmorgonen.

Sidor