Annons

Annons

EU-kommissionen

Sverige är inte med i EMU, men det betyder inte att Bankunionen inte har någonting att erbjuda. Det sa John Berrigan, biträdande generaldirektör vid EU-kommissionen, vid sitt besök i Stockholm på fredagsmorgonen.

EU-kommissionen vill se en europeisk valutafond som ska fungera som stödfond för länder i ekonomisk knipa och som kan stötta krisande banker. Dessutom finns ett förslag om en europeisk finansministerpost.

 

European Banking Federeation (EBF) applåderar merparten av EU-kommissionens förslag till fintech-åtgärder. Däremot önskar EBF ett större kundfokus och regeländringar för hur IT-mjukvara ska redovisas.

I Bryssel arbetar beslutsfattarna i EU-kommissionen med frågan om och hur fintech-sektorn ska regleras. Men fönstret för möjlighet till påverkan stängs mycket snart. Det skriver Rickard Ydrenäs, grundare av Ydrenas Communications och initiativtagare till Brexitpodden.

EU öronmärker knapp miljard till nordiska infrastruktursatsningar efter samarbete med privata svenska investeringsplattformen Infranode I.

Sidor